ua en ru

Янукович та Обама обговорили створення науково-дослідного центру на базі Чорнобильської АЕС

Президент України Віктор Янукович та Президент США Барак Обама обговорили питання ядерної безпеки, зокрема ініціативу української сторони щодо створення науково-дослідного центру на базі Чорнобильської АЕС. Про це журналістам у Сеулі повідомив сам Янукович, передає радіо "Свобода".
"Ініціатива України, на яку поки що немає відповіді, але вона залишається на розгляді, - це створення науково-дослідного центру світового рівня на ЧАЕС. Ми говорили з ним (Обамою) в основному про ці питання", - сказав Янукович.

На думку Януковича, досвід України, накопичений за 25 років після аварії на ЧАЕС, буде корисний для всього світу. Він також вважає, що до питання створення науково-дослідного центру на базі ЧАЕС слід було б залучити і Японію, яка також має досвід подолання аварій такого роду.

Янукович повідомив, що на зустрічі з Обамою говорили також про те, що вже зроблено Україною в плані виконання зобов'язань щодо відмови від високозбагаченого урану, а також про перспективу відносин двох країн у питаннях ядерної безпеки. "Сьогоднішнє обговорення було і з точки зору того, що вже було зроблено, і з точки зору майбутнього, що робити далі", - додав Президент України.

Нагадаємо, раніше Янукович заявив, що Україна 26 квітня почне будівництво нового конфайнмента над аварійним блоком ЧАЕС .