ua en ru

Янукович: Європа веде себе з Україною як зі "школярами"

Європа поводиться з Україною як зі "школярами". Про це заявив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю для програми "Вечори з Віталієм Коротичем".

"Сьогодні ми не хотіли б щоб Європа таку тональність з нами мала, як зі школярами, ми партнери, і ми готові будувати стосунки по-партнерські. Тому, коли мова йде про стандарти і принципи, ми є прихильниками, палкими прихильниками, стандартів і принципів, які закладені в основі Європейського Союзу. Це верховенство права, це технічні стандарти, демократичні і т.д. І сьогодні коли мова йде про євроінтеграцію, ми кажемо, що, перш за все, це наше домашнє завдання. Ми повинні, ми зацікавлені сьогодні нашу правову, законодавчу базу привести у відповідність європейських стандартів", - сказав Янукович.

Президент додав: "З Європою ми йдемо шляхом, який ми обрали. У нас є закон про засади внутрішньої і зовнішньої політики, і там все визначено".

У той же час коментуєчи питання щодо приєднання до Митного союзу глава держави зазначив, що на сьогодні Україна поки що виступає спостерігачем.

"Коли мова йде про різні інтеграційні об'єднання, справа не в тому що ми граємо в якусь гру, політичну, справа в тому, що ми повинні бути переконані, що та, чи інша інтеграція вона буде давати переваги нашій країні, в економіці, покращенні життя людей відповідно і ми зараз придивляємось, як Росія, Казахстан, Білорусь будують Митний союз, а в перспективі Євроазійський союз буде. Ми на це дивимось. Бачимо і переваги, і недоліки. Ми, безумовно, приречені шукати модель співпраці з цим об'єднанням, зобов'язання. Що стосується інтеграції - ми поки спостерігачі: ми дивимось, рахуємо", - сказав Президент.

Зазначимо, Євросоюз раніше призупинив ратифікацію угоди про асоціацію ЄС з Україною. Ініціаторами цього кроку виступили Німеччина, Великобританія і Чехія. Ці країни вимагають звільнення лідерів опозиції.

Крім цього європейські політики вирішили бойкотувати саміт держав Центральної Європи, який повинен був відбутися 11-12 травня 2012 р. в Ялті. Від участі в Ялтинському саміті відмовилися Президенти Болгарії, Естонії, Австрії, Чехії, Німеччини, Італії, Чорногорії та Словенії та інших країн. У зв'язку з цим, Україна перенесла Ялтинський саміт на більш пізній термін.

10 травня німецький канцлер Ангела Меркель заявила, що в Україні і Білорусії громадяни страждають від "диктатури і репресій". Прем'єр-міністр України Микола Азаров назвав це висловлювання некоректним.

11 травня ц.р. Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, Україні загрожує ізоляція через ситуацію з Тимошенко. Вона також додала, що європейська перспектива України буде залежати від вирішення справи Тимошенко та інших політичних в'язнів.