ua en ru

Янукович: Приватні колекціонери повинні продемонструвати свої колекції, куди потрапили об’єкти культурної спадщини

Президент України Віктор Янукович пропонує приватним колекціонерам продемонструвати надбання своїх колекцій, куди потрапили об`єкти культурної спадщини. Про це він заявив у ході сьогоднішнього розширеного засідання Гуманітарної ради при Президентові України, передає корреспондент РБК-Україна.

"Актуальним залишається питання збереження цінностей, і зокрема археологічних. Відомим є факт зберігання їх великої кількості в приватних колекціях. Я думаю, необхідно знайти розумний баланс інтересів громадянського суспільства, держави та приватних колекціонерів для забезпечення збереження об'єктів археологічної спадщини, а також включення пов'язаних з ними рухомих предметів у науковий обіг, легалізації приватних археологічних колекцій та їх оприлюднення і використання у музейних фондах України", - сказав Президент.

Він вважає, що "цілком обгрунтованим є припущення, що у більшості випадків археологічні предмети потрапили до приватних колекцій внаслідок несанкціонованих розробок чи розкопок".

При цьому, вважає Президент, необхідно констатувати факт зростання попиту на артефакти та розширення мережі їх незаконного видобутку шляхом руйнування нерухомих археологічних об`єктів. "Така практика є неприпустимою, оскільки тягне за собою втрати безцінних для історії держави та всього людства об'єктів археологічної спадщини та негативно позначається на іміджі України", - сказав Янукович.