ua en ru

WSJ повідомила нові подробиці у справі про 400 млн доларів, відправлених США в Іран

WSJ повідомила нові подробиці у справі про 400 млн доларів, відправлених США в Іран Фото: держсекретар Джон Керрі і міністрів закордонних справ Ірану Джавад Зариф

США не дозволили владі Ірану взяти під контроль гроші до тих пір, поки літак з ув'язненими американцями не вилетить з Тегерана

Влада Сполучених Штатів Америки таємно передали уряду Ірану 400 млн доларів тільки після того, як літак з трьома американцями вилетів з Тегерану. Про це повідомляє WSJ з посиланням на чиновників США.

Як йдеться у повідомленні, це був "ретельно спланований обмін, розрахований на звільнення декількох американських ув'язнених".


Раніше представники Білого дому стверджували, що передача 400 млн доларів Тегерану не є викупом.

Проте джерела WSJ заявляють, що США не дозволили владі Ірану взяти під контроль гроші до тих пір, поки літак з ув'язненими американцями не вилетить з Тегерану. Тільки після виконання цієї умови іранці змогли вивезти 400 млн доларів готівкою з аеропорту Женеви.

Згідно з інформацією видання, переліт з Тегерану в Женеву організували керівники найбільшої авіакомпанії Ірану Iran Air. Там у вантажний літак без розпізнавальних знаків були поміщені гроші - контейнери з євро і швейцарськими франками.

Уряд США назвали виплату Ірану стратегічним рішенням щодо врегулювання спірних ситуацій у відносинах між двома країнами, при цьому підкресливши, що це не викуп.

Наголошується, що ця сума є частиною давньої суперечки між Іраном і США. До ісламської революції 1979 року іранський шах купив у США велику партію зброї. Однак після революції до влади прийшли ісламісти, шах втік, і країни не змогли виконати своїх зобов'язань.

Згідно спору, США повинні були повернути Ірану 1,7 млрд доларів, але через санкції, накладені на Іран, кошти були заморожені.

Прес-секретар президента США Джош Ернест повідомив, що 400 млн доларів були виплачені готівкою, оскільки відносно Ірану ще діяли санкції.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США таємно передали Ірану 400 млн доларів за звільнення своїх громадян.