ua en ru

WikiLeaks: США могли підтримувати єгипетських опозиціонерів, які готували зміну влади

Уряд Сполучених штатів могло надавати підтримку лідерам єгипетської опозиції, що готував зміну режиму президента Єгипту Хосні Мубарака протягом останніх трьох років, випливає з донесень американських дипломатів з Каїра, оприлюднених сайтом WikiLeaks. Адміністрація США публічно виступала союзником Х. Мубарака, надаючи при цьому сприяння опозиціонерам, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Зокрема, як йдеться в розсекреченому WikiLeaks повідомленні від імені посла США в Єгипті Маргарет Скоби, відправленому до Держдепартаменту в грудні 2008 р., опозиційні групи розробляли секретний план "зміни режиму", який планувалося реалізувати напередодні президентських виборів у Єгипті у вересні 2011 р . Цей план передбачав послаблення влади президента та посилення повноважень прем'єр-міністра і парламенту. М. Скоби у тому ж повідомленні назвала цей задум "вкрай нереалістичним". У той же час з її донесення випливає, що США відправляли одного з єгипетських опозиціонерів на семінар молодих активістів у Нью-Йорку, організований Держдепартаментом.
Нагадаємо, в ці дні в Єгипті проходять масштабні акції протесту з вимогою відставки Х. Мубарака, який править цим североафриканским державою вже близько 30 років. Цей політик традиційно вважається союзником США в регіоні. На даний момент в Єгипті заблоковані інтернет-сайти Facebook, Twitter і Blackberry Messenger, оскільки влада побоюється, що за допомогою цих соціальних мереж протестуючі домовляються про організацію нових акцій.