ua en ru

Washington Post: Захід опинився перед серйозним викликом пропаганди РФ

Washington Post: Захід опинився перед серйозним викликом пропаганди РФ Фото: російська пропаганда

Вторгнення Росії в Україну та окупація продемонстрували ефективність пропаганди РФ

Ще 15 років тому саме припущення про те, що іноземна дезінформація може стати загрозою для європейських країн здавалася безглуздою, а тепер - це реальність. Таку думку висловила аналітик Енн Еплбаум в авторській колонці для видання Washington Post.

На її думку, такі авторитарні режими, як російський чи китайський, інвестують значні кошти в альтернативні засоби масової інформації. При цьому національні телеканали на окремих європейських медіаринках є слабкими, що допомагає медіа на кшталт Russia Today чи Sputnik просувати недостовірну інформацію.

Еплбаум застерігає: російська пропаганда часто виявляється ефективною навіть у таких великих країнах, як Німеччина. Для прикладу вона наводить історію з нібито зґвалтованою біженцями дівчинкою, яка виявилася фальшивкою. Цю історію активно просували в тому числі російські он-лайн ресурси.

Аналітик стверджує, що послання, які продукує російська пропагандистська машина, мають лише відносну схожість із пропагандою часів "холодної війни".

"Росія не прагне промотувати себе, а радше намагається підірвати довіру до західних інституцій", - вважає Еплбаум.


Зокрема телеканал Russia Today лякає свою аудиторію страшилками про мігрантів, а також зображає Захід як місце, де процвітає расизм і ксенофобія. Проросійські веб-сайти поширюють конспіративні теорії про теракти 11 вересня, а також про те, що вірус Зіка, який шириться світом, нібито був розроблений ЦРУ. Під прицілом російської пропаганди опинилися також ЄС і НАТО.

Еплбаум стверджує: вторгнення Росії в Україну та окупація продемонстрували, наскільки ефективною була російська пропаганда. Вона також вітає спроби України й окремих українських ресурсів таких, як StopFake боротися з хвилями дезінформації, які поширює армія російських пропагандистів і тролів.

Зі слів Еплбаум, натепер США не мають належної відповіді на дезінформаційні атаки Кремля. Публіцист застерігає - нині ніхто, навіть західні спецслужби не мають точних даних про поширення і вплив російської пропаганди. Мало того, за її словами, Китай уже починає перебирати певні прийоми пропаганди РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Держдумі РФ запропонували створити в Росії координаційний центр пропаганди за зразком ідеологічного відділу ЦК КПРС.