ua en ru

Вибух у Манчестері: опубліковані фото і відео

Вибух у Манчестері: опубліковані фото і відео Фото: поліція вважає вибух у Манчестері терактом

У Манчестері під час концерту на стадіоні пролунав вибух, загинуло 22 особи

Опубліковано перші фото і відео з місця вибуху під час концерту на стадіоні в британському Манчестері, в результаті якого загинули 22 особи, а 59 отримали поранення.

У повідомленні, випущеному манчестерською поліцією, сказано, що подія буде розцінюватися як терористичний акт, поки не будуть отримані свідчення протилежного.

altaltaltaltaltaltaltaltaltaltalt

Фото: у результаті вибуху в Манчестері загинули 22 особи

Очевидці, які перебували у момент інциденту на стадіоні в Манчестері повідомили, що був вибух і осколки від якогось предмета розлетілися навсібіч, деякі з них влучили в людей.

Очевидці також повідомили, що вибух стався у концертному залі, поблизу одного з виходів вже після того, як концерт закінчився.

Теракт в Манчестері: що сталося

Терористичний акт був здійснений увечері 22 травня в британському Манчестері на 20-ти тисячному стадіоні "Манчестер арена". Після закінчення виступу поп-співачки Аріани Гранде близько 22:30 в натовпі глядачів прогриміли два потужні вибухи. Поліція екстрено евакуювала людей зі стадіону.

В результаті події загинули 22 людини, ще 59 отримали травми різної ступені тяжкості і були госпіталізовані..

Хто скоїв теракт в Манчестері

В ході розслідування поліцією було встановлено особу терориста-смертника, який привів в дію вибуховий механізм. Ним виявився Салман Абеді. 23-х річний злочинець народився в Манчестері, а його сім'я родом з Лівії.

Спецслужби Великобританії вели за ним стеження ще до теракту. Як повідомило BBC, британська розвідка була проінформована про екстремістські погляди Абеді. Двоє знайомих смертника по коледжу зверталися на гарячу лінію по боротьбі з тероризмом, щоб попередити про небезпеку, яку можуть представляти дії лівійця.

З британських ЗМІ стало відомо, що Абеді готувався до теракту протягом року. Він відкрив рахунок в місцевому банку, і використовував кошти з нього на закупівлю елементів для вибухового пристрою. Вибухівку смертник начинив цвяхами і гвинтами для заподіяння ще більшого ураження.

Також відомо, що незадовго до теракту Абеді відвідував Німеччину, і за чотири дні до того, що сталося, повернувся в Манчестер з Дюссельдорфа.

Пізніше, за результатами оперативних дій, британською поліцією було затримано ще кілька людей, причетних до підготовки теракта на міському стадіоні. Всього за підозрою в співучасті організації злочину було заарештовано 16 громадян.

Відповідальність за вибух в Манчестері взяло на себе ІДІЛ. Представники "Ісламської держави" випустили відеоролик, в якому назвали теракт "тільки початком".

Реакція політиків і світових лідерів

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза ​​Мей висловила свої співчуття родичам загиблих і постраждалим та назвала теракт "жахливим терористичним актом".

Заяву королеви Великобританії Єлизавети II було опубліковано на сайті королівської сім'ї. У повідомленні говориться: "вся нація шокована, що так багато людей були вбиті і поранені в Манчестері минулої ночі, дорослих і дітей, які просто насолоджувалися концертом".

Глава британської лейбористської партії Джеремі Корбін в повідомленні Twitter висловив слова співчуття, і заявив, що він "всіма думками з постраждалими і нашими блискучими співробітниками рятувальних служб".

В уряді США заявили про готовність надати Британії допомогу в розслідуванні того, що сталося. Коментуючи трагедію в Манчестері, Дональд Трамп назвав терористів "злісними невдахами".

Свої співчуття постраждалим висловили також і європейські лідери. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що теракт є "людиноненависним вчинком". За словами президента Франції Еммануеля Макрона те, що відбулося в Манчестері стало для нього "жахом і потрясінням".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в своєму Twitter написав, що "канадці шоковані новиною про жахливу атаку в Манчестері".

Президент України Петро Порошенко також висловив співчуття родинам загиблих і засудив терористичний акт.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей висловила співчуття родичам загиблих і тим, хто постраждав від "інциденту, який розцінюється поліцією як жахливий терористичний акт".