ua en ru

Уцілілий український рибалка стверджує, що російські прикордонники навмисно їх протаранили

Выживший после инцидента в Азовском море украинский рыбак Александр Федорович утверждает, что российские пограничники намеренно их протаранили.

Уцілілий після інциденту в Азовському морі український рибалка Олександр Федорович стверджує, що російські прикордонники навмисно їх протаранили. Про це він заявив в інтерв'ю "ТСН" на телеканалі "1 +1".

"Вони двічі нас так підрізали, було таке враження, що вони хотіли нас просто переїхати. Хлопець, який стояв за кермом, я не знаю, як він двічі від них ухилився. А на третій раз вони обійшли нас ззаду, розвернулися і пішли в лоб тараном. Чистий таран був ", - запевняє українець.

При цьому, за словами українського рибалки, перед зіткненням по них стріляли. Крім того, після зіткнення російські прикордонники відмовилися витягати інших постраждалих, хоча ті могли бути ще живі.

Водночас, незважаючи на те, що Федоровича вже виписали з лікарні в м. Єйськ, повернутися в Україну він не може, оскільки перебуває на підписці про невиїзд. За версією росіян, українські рибалки були браконьєрами, які, до того ж, самі атакували прикордонників.

Читайте також: МЗС працює над поверненням постраждалого українського рибалки з Росії

Українські слідчі, які ведуть своє розслідування трагедії, у висновках поки обережні. Причини зіткнення стануть відомі після проведення експертиза щодо дій екіпажів кожного судна.

Нагадаємо, що 17 липня в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка, близько 18:00, в результаті зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби РФ загинули чотири рибаки.

Повідомлялося, що під час переслідування і маневрування сталося зіткнення прикордонного катера Російської Федерації з українським маломірним судном. В результаті інциденту риболовецьке судно перекинулося.

МЗС України вручив ноту посольству РФ з приводу непропорційносты дій російських прикордонників до українських моряків. Українська сторона зажадала проведення всебічного і об'єктивного розслідування цього інциденту за участю українських та російських компетентних органів, а також вжиття заходів щодо недопущення повторення подібних випадків у майбутньому.

У відповідь російська сторона висловила співчуття у зв'язку з інцидентом, в якому постраждали українські громадяни, а також запевнила у тому, що з її боку будуть прийняті необхідні заходи з метою забезпечення належного розслідування цього інциденту. Російська сторона також запевнила, що надасть всебічне сприяння лікуванню потерпілих, а також репатріації тіл загиблих українських громадян.

1+1