ua en ru

Висновки Росспоживнагляду щодо продукції Roshen є безпідставними, - Мінагрополітики

Висновки інспекції Росспоживнагляду щодо продукції Roshen є безпідставними. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства аграрної політики і продовольства України (Мінагрополітики).

"Заява Росспоживнагляду стосовно підсумків перевірки українських фабрик корпорації Roshen містить відверто неправдиву інформацію, а її тональність не відповідає духу українсько-російської співпраці", - зазначають в Мінагрополітики.

По-перше, наголошують в міністерстві, необґрунтованими є твердження про невиконання корпорацією вимог до вхідного контролю сировини.

"Сировина, яка використовується КК Roshen, пройшла всі внутрішньодержавні процедури контролю на дотримання показників безпечності та отримала відповідні державні санітарно-гігієнічні висновки, які засвідчують відповідність санітарно-хімічним показникам безпечності. Зазначені документи були продемонстровані інспекторам Росспоживнагляду. Нехтування цими значимими документами свідчить про спроби дискредитувати систему контролю харчової безпечності, яка запроваджена в Україні", - йдеться в заяві.

По-друге, вимога Росспоживнагляду щодо експорту продукції з сировини лише тих підприємств, які включені до реєстру допущених до поставок в РФ, підкріплюється законодавчими актами РФ. Мінагрополітики звертається до російської сторони з проханням надати юридичне обґрунтування зазначеної вимоги, адже цей прецедент може стати приводом для безпідставної заборони продукції інших українських підприємств.

"Не витримує критики позиція Росспоживнагляду, що продукція КК Roshen не відповідає санітарним вимогам РФ через розбіжності в харчовому законодавстві двох країн щодо нормування показників безпечності готової продукції. Насправді український виробник-експортер продуктів харчування до РФ, незалежно від українських вимог до якості та безпечності, пройшов сертифікацію у відповідних уповноважених державних установах РФ, під час якої було підтверджено відповідність російським нормативним документам", - також зазначають в профільному міністерстві.

Крім того, як зазначають в Мінагрополітики, 21-24 жовтня 2013 р. інспектори Росспоживнагляду протягом перевірки фабрик КК Roshen не здійснювали відбору зразків для лабораторних досліджень.

"Мінагрополітики в черговий раз звертає увагу на порушення процедур перевірки українських підприємств. Зокрема, Росспоживнагляд всупереч міжнародній практиці включив до групи інспекторів представника російського підприємства - головного конкурента корпорації Roshen на російському ринку. Окрім цього, інспектори відмовилися від складання акту перевірки фабрик КК Roshen, що суперечить вимогам російського законодавства", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, інспекція Росспоживнагляд повідомила, що виявила "принципові проблеми" на українських фабриках компанії Roshen.