ua en ru

Росспоживнагляд виявив "принципові проблеми" на фабриках Roshen в Україні

Інспекція Федеральної служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини (Росспоживнагляд) виявила "принципові проблеми" на українських фабриках компанії Roshen. Про це йдеться в повідомленні наглядового відомства.

За оцінкою Росспоживнагляду, нормативна база, на основі якої випускається кондитерська продукція Roshen, не відповідає сучасним вимогам. Крім того, виробничий контроль на перевірених підприємствах не забезпечує гарантії якості і безпеки продукції", а у основного виробника сировини для українських кондитерських фабрик Roshen - ПАТ "Бершадьмолоко" (Вінницька область) - відсутній допуск для поставок в РФ, підкреслили у відомстві.

"Українська кондитерська продукція виготовляється на основі застарілих нормативів і не відповідає санітарним вимогам Росії за показниками мікробного псування - вмісту дріжджів і цвілевих грибів для ряду груп кондитерських виробів", - також наголошується в повідомленні Росспоживнагляду. У відомстві повідомили, що система контролю якості, існуюча на підприємствах Roshen, за номенклатурою, обсягом і частоті проведених лабораторних досліджень недостатня для забезпечення безпеки продукції, що поставляється на російський ринок продукції. При цьому сировина для виробництва кондитерських виробів не контролюється виробничими лабораторіями за санітарно-хімічними показниками безпеки, включаючи токсичні елементи, пестициди, мікотоксини, антибіотики і оцінюється тільки по супровідним документам постачальників сировини, а мікробіологічний контроль не включає досліджень на наявність патогенних мікроорганізмів, що недостатньо для забезпечення безпеки продукції, відзначили в російському наглядовому відомстві.

У Росспоживнагляді також поскаржилися, що робота експертів Росспоживнагляду на території України "проходила у неділовій і недружньій обстановці, створюваної керівництвом Мінагрополітики України, яке виступило з заявами, спрямованими на дискредитацію експертів".

"З урахуванням виявлених проблем повторна перевірка українських фабрик можлива лише в разі принципової зміни позиції української сторони щодо усунення виявлених порушень та забезпечення належного ходу перевірочних заходів", - підсумували у відомстві.