ua en ru

Висока волатильність українських фондових індексів пояснюється низькою ліквідністю ринку та високою питомою вагою спекуляцій, - дослідження

Висока волатильність українських фондових індексів пояснюється відносно низькою ліквідністю ринку та високою питомою вагою спекулятивних операцій. Про це йдеться в дослідженні «Корреляційно-регресійний аналіз фондових індексів Україні та провідних світових фондових індексів, цін на золото, срібло і нафту», проведеному Національним рейтинговим агентством «Рюрик».

«Фондові індекси Україні характеризуються високою волатильністю в порівнянні зі світовими фондовими індексами. Стандартне відхилення значень фондових індексів Української біржі і Фондової біржі ПФТС, яке дозволило визначити міру ризику використання фінансового інструменту за заданий проміжок часу, за другий досліджуваний період (1.08.2010-1.08.2011) склало 13,96% і 13,21% від середнього за період значення індексу відповідно, що значно вище, ніж стандартне відхилення світових фондових індексів. Висока волатильність українських фондових індексів пояснюється відносно низькою ліквідністю ринку та високою питомою вагою спекулятивних операцій», - йдеться в дослідженні.

Експерти також відзначили підвищення залежності динаміки українських фондових індексів від ситуації на основних фондових і сировинних ринках світу. «Але при цьому ще рано говорити про достатній рівень інтегрованості фондового ринку України у світову економічну систему, адже зв'язки між фондовими індексами провідних фондових бірж світу характеризуються значно вищою залежністю.

За результатами кореляційно-регресійного аналізу встановлено, що українські індекси Української біржі і Фондової біржі ПФТС в значній мірі залежать від динаміки російських індексів Фондової біржі РТС і Фондової біржі ММВБ. Також, на відміну від російських індексів, які мають високу ступінь залежності від американських індексів Dow Jones та S&P500, вітчизняні фондові індекси мають лише середній рівень залежності від останніх.

Позитивним фактором вважаємо підвищення рівня залежності індексів українських фондових бірж від змін цін на нафту марки Brent - якщо в попередніх періодах залежність складно було назвати лінійної, в останньому аналізованому періоді вплив динаміки цін на нафту на вітчизняні фондові індекси можна охарактеризувати як середньої сили. Також варто відзначити, що залежність українських фондових індексів від динаміки фондового індексу Nikkei225, цін на золото і срібло, виходячи з відповідних значень коефіцієнтів парної кореляції, є дуже слабкою», - вважають аналітики рейтингового агентства.