ua en ru

ВВП Великобританії в І кварталі 2011 р. виріс на 0,5%

Економіка Великобританії незначно відновилася на початку року, постраждавши від різкого скорочення активності в будівельному секторі, що, найімовірніше, підштовхне Банк Англії зберегти ключову ставку на рекордно низькому рівні протягом ще декількох місяців. У першому кварталі 2011 р. ВВП країни виріс на 0,5% до попереднього кварталу, як і очікували аналітики, після скорочення на ті ж 0,5% у четвертому кварталі 2010 р., передає Reuters.
Це означає, що британська економіка практично не зросла за останні півроку і відстає від інших провідних економік.
Показник зростання в першому кварталі виявився нижчим, ніж припускали Банк Англії та Бюро бюджетної відповідальності на початку року, і ймовірно, це зміцнить становище опозиції, що критикує урядові заходи економії, багато з яких ще не вступили в дію.
Однак ринки були готові до слабких результатів, і після їх публікації фунт виріс, тому що інвестори відчули полегшення, побачивши, що ключові сектору, такі, як виробництво та послуги, розвивалися швидкими темпами. Сектор послуг виріс у першому кварталі на 0,9%, а виробничий сектор - на 1,1%.
Будівництво стало основним гальмом для економки, скоротившись на 4,7% і показавши гірші результати з першого кварталу 2009 р., коли Великобританія була занурена в рецесію.
У цілому відновлення виглядає занадто слабким, щоб переконати більшість членів Банку Англії підняти ставку, незважаючи на те, що інфляція вдвічі перевищує орієнтир Центробанку - 2%.