ua en ru

ВВП в агросекторі України може становити 50-60 млрд дол. вже протягом наступних п’яти років, – InvestUkraine

ВВП в аграрному секторі України за умови досягнення урожайності середньоєвропейського рівня може становити близько 50-60 млрд доларів. Про це в четвер, 11 жовтня, заявив керівник InvestUkraine Сергій Євтушенко під час круглого столу "Проблеми розвитку агросектору України", передає кореспондент РБК-Україна.

"За рахунок того, що врожайність досягне середньоєвропейського рівня, а у нас кращий земельний ресурс, кращі кліматичні умови, ми можемо збільшити виробництво в сільськогосподарській сфері удвічі до, умовно кажучи, 50-60 млрд дол. протягом наступних п'яти років. Це абсолютно реально", - сказав він, уточнивши, що в 2011-2012 рр. приблизний рівень ВВП у агросекторі України щорічно сягав близько 30 млрд дол.

Євтушенко зауважив, що сьогодні Україна експортує сільськогосподарської продукції на близько 12 млрд дол. "Ця галузь є реальним постачальником вільно конвертованої валюти в Україну. Не тільки металургійна й хімічна промисловість, а й сільське господарство", - зазначив він.

Водночас, керівник InvestUkraine підкреслив, що для збільшення врожайності необхідно використовувати "новітню сільськогосподарську техніку, технології і всю сучасну аграрну науку". Євтушенко, зокрема, вказав на той факт, що Україна при збиранні зернових використовує "техніку позавчорашнього покоління", коли втрачається близько 15% врожаю, а сучасні комбайни втрачають лише 1-2%.

Читайте також: Українські аграрії закуповують в рік сільгосптехніки на 4 млрд грн