ua en ru

ВВП США в I кварталі 2013 р. виріс на 1,8%, - остаточні дані

За остаточними даними, валовий внутрішній продукт (ВВП) США в I кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом виріс на 1,8% в перерахунку на річні темпи (annual rate), повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики очікували, що ВВП США в I кварталі 2013 р. підвищився на 2,4%.

Це третя, підсумкова оцінка американського ВВП від Бюро економічного аналізу при Мінторгу США. Порівняно з попередньою оцінкою зростання ВВП переглянутий у бік зменшення на 0,6 процентного пункту - з 2,4%.

Негативного перегляду піддалися практично всі ключові компоненти ВВП. Так, споживчі витрати американців, на які припадає дві третини економіки США, в I кварталі, згідно з остаточними даними, виросли на 2,6% (раніше повідомлялося про зростання на 3,4%). Експорт американських товарів і послуг скоротився другий квартал поспіль (на 1,1%), тоді як попередня оцінка свідчила про експортний зростання на 0,8%.

Капіталовкладення бізнесу в січні-березні ц.р. збільшилися лише на 0,4%, а інвестиції в ділові будівлі (офісні будівлі та виробничі об'єкти) впали на 8,3%, що стало першим квартальним зниженням цього показника за 2 роки.

Без урахування зміни товарно-матеріальних запасів бізнесу ВВП США в I кварталі виріс на 1,2% (для порівняння - в IV кварталі 2012 р. було зафіксовано зростання на 1,9%).