ua en ru

ВВП Греції в III кварталі 2012 р., за переглянутими даними, скоротився на 6,9%

Валовий внутрішній продукт (ВВП) Греції в III кварталі 2012 р., за переглянутими даними, у річному вирахуванні скоротився на 6,9%, повідомляється в звіті грецького статистичного агентства ELSTAT. Мова йде про ВВП в постійних цінах 2005 р. без поправки на сезонність.

Рецесія в Греції виявилася меншою, ніж повідомлялося раніше. Згідно з опублікованими 14 листопада попередніми даними, економіка Греції за звітний квартал скоротилася на 7,2%.

При цьому в порівнянні з II кварталом 2012 р., коли спад у річному вираженні склав 6,3%, падіння грецької економіки посилилося.

Тим часом, як повідомлялося раніше на цьому тижні, ВВП Греції відновить зростання лише в 2014 р. Такі прогнози містилися в проміжному звіті Центробанку монетарної політики за 2012 р. При цьому ЦБ Греції вітає останні кроки, вжиті владою і партнерами по єврозоні, по відновленню боргової стійкості та економічної конкурентоспроможності республіки.

При цьому за підсумками поточного року економіка країни скоротиться "трохи більше ніж на 6% і на 4-4,5% в 2013 р., прогнозує грецький ЦБ. "Позитивну динаміку буде засвідчено протягом 2014 р.", - відзначає Центробанк. За період грецької рецесії (2008-2012 рр.) накопичений спад ВВП складе 20%, а з урахуванням 2013 р. може перевищити 24%, підрахував ЦБ.

Варто відзначити, що міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг зі "сміттєвого" рівня ССС до рівня SD - вибірковий дефолт. Короткостроковий рейтинг країни також знижений з до SD.

Економіка Греції вже п'ятий рік перебуває в рецесії. Головною причиною скорочення ВВП країни є заходи бюджетної економії, необхідні для послідовного отримання Грецією кредитних траншів від міжнародних кредиторів у рамках програми фінансової допомоги.

27 листопада 2012 р. Єврогрупа і Міжнародний валютний фонд (МВФ) домовилися про виділення Греції чергового кредитного траншу. Сукупний обсяг коштів, який розділений на три субтранша, складе 43,7 млрд євро.

Читайте також: Безробіття в Греції за підсумками вересня побило новий рекорд, досягши 26%