ua en ru

ВВП Азербайджану 2010 р. зросте на 4,7-4,8%, інфляцію очікують на рівні 5,6-5,7%

Зростання ВВП Азербайджану за підсумками 2010 р. очікують на рівні 4,7-4,8%, інфляцію - у межах 5,6-5,7%, передає РБК з посиланням на голову Державного комітету зі статистики Азербайджану Аріфа Велієва. За його словами, за підсумками 11 місяців року темпи зростання ВВП Азербайджану склали 4,5%.

"Враховуючи, що сьогодні у всіх сферах економіки Азербайджану спостерігається зростання, крім сільського господарства, виробництво внутрішнього валового продукту країни за підсумками 2010 р., як очікують, зросте на 4,7-4,8%",- сказав А.Велієв. Зниження обсягів виробництва сільськогосподарської продукції пов'язане, за його словами, зі спадом виробництва в рослинництві на 8-9%. Зокрема, обсяги виробництва зерна скоротилися на 25%, а картоплі - на 2%. У сфері тваринництва спостерігається зростання на рівні 6-7%. А.Велієв зазначив, що, при 4,5-процентному зростанні ВВП у січні - листопаді цього року, темпи зростання ненафтового ВВП за цей період склали 6%.

За словами керівника Держкомстату, інфляція за січень - листопад склала 5,5%, а за підсумками поточного року її очікують на рівні 5,6-5,7%. "На подорожчання споживчих цін вплинули зовнішні чинники, зокрема, ціни на імпортовану продукцію. Крім цього, взимку в країні зазвичай відбувається сезонне подорожчання. Зокрема, зростання цін спостерігається при переважанні попиту над пропозицією, а в Азербайджані відбувається зворотне - пропозиція перевищує попит",- зазначив А. Велієв.