ua en ru

З введенням "Роттердам+" підприємства Коломойського недоотримують 1 млрд гривень, - експерт

З введенням "Роттердам+" підприємства Коломойського недоотримують 1 млрд гривень, - експерт Фото: Ігор Коломойський (УНІАН)

За словами експерта, витрати на електроенергію в собівартості феросплавних заводів доходять до 50%

З введенням нової методики ОРЦ підприємства Ігоря Коломойського переплачують 1 млрд гривень в рік порівняно з попереднім періодом. Таку думку у своїй колонці висловив оглядач НВ Бізнес Андрій Леденьов.

На думку аналітика, баталії навколо формули утворення цін на вугілля "Роттердам+" є не більше, ніж новим витком давньої війни двох найбільших олігархічних груп за тарифи для промислових споживачів

"Витрати на електроенергію в собівартості феросплавних заводів (групи Приват Ігоря Коломойського, - ред.) доходять до 50%. ФПГ протягом багатьох років постійно веде боротьбу за зниження тарифів для промисловості (історія не нова). Мета проста – мати максимально низький неринковий тариф на е/е в Україні, щоб продавати свою продукцію за ринковими цінами", - пише Леденьов.

Він підкреслив, що із запровадженням нової методики розрахунку ОРЦ боротьба ФПГ отримала новий виток. Підприємства Коломойського споживають близько 6% від загального промислового споживання електроенергії в Україні.

"Різниця між старим і новим тарифом для промисловості – 20 коп (був 1,4 грн, став 1,6 грн). Це означає, що із запровадженням нової методики ОРЦ його підприємства переплачують 1 млрд грн в рік порівняно з попереднім періодом", - заявив Леденьов.

За словами експерта, мета Ріната Ахметова – також заробляти більше.

"І тут завдання ФПГ – домогтися високої ціни на вугілля. В ідеалі продавати за світовими цінами і піти від ручного регулювання. Адже свої феросплави Коломойський теж за світовими цінами продає. Фактично НКРЕКП і пішла на квазіринковий механізм, прив'язавши в е/е тарифах вугільну компоненту до цін на основному європейському хабі", - зазначив Леденьов.

Він також висловив припущення, що якщо НКРЕКП стане на бік Коломойського і скасує поточну методику розрахунку ОРЦ, український вуглепром (з його високою собівартістю видобутку у держшахт і кредитними обтяженнями у приватників) чекають нелегкі часи.

Як відомо, НКРЕКП 3 березня 2016 року прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно з цією методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.