ua en ru

Введення Роттердам+ обумовлене відсутністю ринку електроенергії, – директор секретаріату Європейського енергоспівтовариства

Введення Роттердам+ обумовлене відсутністю ринку електроенергії, – директор секретаріату Європейського енергоспівтовариства Фото: Янез Копач (facebook.com-ChamberUkraine)

На думку єврочиновника, введення повноцінного ринку електроенергії дозволить відмовитись від державного регулювання тарифів на електроенергію

Введення Роттердам+ обумовлене відсутністю ринку електроенергії в Україні. Про це заявив директор секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янез Копач в ефірі "5 каналу".

"У Європі ніхто не регулює ціни на виробництво (електроенергії – ред.), лише Україна. Якщо ви регулюєте ціни на виробництво, ви маєте також регулювати ціни на, скажімо, вугілля. І тоді ви отримаєте формулу, яка називається "Роттердам+", - заявив Копач.

На думку єврочиновника, введення повноцінного ринку електроенергії дозволить відмовитись від державного регулювання тарифів на електроенергію.

"Ця дилема не існує в Європі, вона існує лише в Україні, тому що у вас не існує лібералізованого ринку електроенергії. І щойно цей ринок буде лібералізований, всі ці дивні дилеми просто зникнуть, але тут іще потрібно попрацювати", - зазначив він.

З 11 червня 2017 року набрав чинності Закону України “Про ринок електричної енергії”, який було прийнято 13 квітня 2017 року. Він направлений на виконання зобов'язань України, як члена європейського Енергетичного Співтовариства, по впровадженню вимог Третього енергетичного пакета. Розробка Закону здійснювалась за сприяння європейського Енергетичного Співтовариства, а його зміст отримав схвальні відгуки від ЄС, США та міжнародних антикорупційних організацій. Впровадження на основі цього закону нового ліберального ринку електроенергії заплановано на друге півріччя 2019 року.

Проти закону "Про ринок електроенергії" проголосувала фракція партії "Батьківщина". На думку її лідера Юлії Тимошенко, ухвалення відбулося з грубим порушенням регламенту. "Депутати показали реальну коаліцію, яка захищає олігархів. Це, по суті, продовження "Роттердам+", – сказала вона.