ua en ru

Другий турецький корабель почав бурові роботи біля Кіпру

Другий турецький корабель почав бурові роботи біля Кіпру Ілюстративне фото (turkishnews.com)

Роботи будуть тривати до трьох місяців

Другий корабель Туреччини почав буріння поблизу Кіпру, в районі, на яке кіпрське уряд заявляє виключні економічні права. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

Міністр енергетики Туреччини Фатіх Донмез заявив, що судно "Явуз" початок роботи в районі півострова Карпас на східному узбережжі Кіпру, досягнувши глибини 1710 метрів. За його словами, операції будуть тривати до трьох місяців.

Інше турецьке судно "Фатіх" початок буріння в червні на відстані 67 км від західного узбережжя Кіпру.

Уряд Кіпр заявляє, що буріння Туреччини є незаконним, а Євросоюз оголосив санкції проти Туреччини. Анкара наполягає на тому, що вона захищає свої права і права турків-кіпріотів на родовища вуглеводнів в цьому районі.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що 15 липня в Європейському союзі схвалили пакет санкцій проти Туреччини за незаконну газовидобуток поблизу узбережжя Кіпру. ЄС обмежить фінансову допомогу Анкарі, а також призупинить переговори щодо нової угоди про повітряні перевезення.

Крім того, у Кіпрі Туреччину звинуватили у порушенні суверенітету з-за того, що Анкара направила до кіпрського узбережжю третє судно для бурових робіт. Нікосія заявила, що видобуток нафти і газу є ескалацією Туреччини неодноразових порушень суверенних прав Кіпру.

Пізніше міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що в разі посилення тиску з боку Євросоюзу Анкара відправить до узбережжя Кіпру четверте бурове судно.