ua en ru

Друга нитка "Північного потоку" заповнена тільки на 33% від максимальної потужності

На даний момент друга нитка "Північного потоку" використовується 33% від максимальної потужності (потоки газу становлять 1,2 млн куб. М газу на годину). Про це повідомили в Nord Stream AG.

При цьому всі обсяги газу за проектом - а це 55 млрд куб. м - законтрактовані. Є домовленості і на транспортування палива по споруджуваного "Південному потоку" потужністю 63 млрд куб. м, повідомляв глава монополії Олексій Міллер на церемонії запуску будівництва газопроводу в грудні. Крім цього "Газпром" має намір побудувати третю і четверту нитки "Північного потоку", одна з яких може піти до Великобританії.

Представник "Газпрому" пояснив, що по "Північному потоку" поставляється стільки газу, скільки необхідно споживачам. Обсяги поставок регулярно коректуються "Газпромом" в залежності від європейського попиту, відзначили в Nord Stream.

"Їм вирішувати, як багато вони хочуть транспортувати і коли", - підкреслив представник компанії. Зміни номінальних обсягів можуть відбуватися в короткі терміни, навіть за кілька годин до початку поставок.

Втім, в останні роки експорт "Газпрому" в далеке зарубіжжя падає. У минулому році він склав 138,8 млрд куб. м при планах на початку року в 150 млрд куб. м. У 2011 р. постачання в країни Європи були на рівні 150 млрд куб. м.

"При будь-якому потоці "Газпром" платитиме за повне завантаження газопроводу і на додачу оплатить наповнюваність газопроводів "старого" експортного маршруту через Словаччину і Чехію", - стверджує президент консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

При цьому компанія витрачається і на інші споруджувані проекти. Вкладення "Газпрому" в один тільки "Південний потік" можуть перевищити 35 млрд євро, нагадує експерт.

Після введення всіх нових потужностей експортні можливості "Газпрому" досягнуто 350 млрд куб. м, що більш ніж в два рази перевищує поточний експорт. Таким чином, потужності нових труб виявляться незатребуваними.

"Політику" Газпрому "можна назвати трубопроводоманіей", - уклав Корчемкін. За його словами, від неї виграють тільки підрядники монополіста.

Читайте також: Ціна транзиту російського газу в 2013 р. складе 3,1 дол за 1 тис. куб. м/100 км, - прогноз