ua en ru

ВРЮ не має монополії на прийняття кадрових рішень щодо суддівських адміністративних посад, - В.Колесниченко

Вища рада юстиції не має монополії на прийняття кадрових рішень щодо суддівських адміністративних посад. Про це на прес-конференції заявив голова ВРЮ Володимир Колесниченко, коментуючи позицію членів Венеціанської комісії стосовно ролі ВРЮ в кадрових рішеннях судової гілки влади, передає кореспондент РБК-Україна.

«Ми відчули стурбованість делегації (Венеціанської комісії) щодо того, що діяльність ВРЮ впливатиме на незалежність суддів. Ми дали свої роз'яснення: голова суду не має процесуальних можливостей впливати на здійснення судочинства суддею...Стосовно процедури призначення на адмінпосади, то ВРЮ здійснює швидше церемоніальні функції.., оскільки Ради суддів надають кандидатури, а ВРЮ лише приймає рішення про їх затвердження на керівні посади в судах», - сказав В.Колесниченко.

Нагадаємо, що опозиційні політики та експерти заявляють, що після змін до закону «Про ВРЮ» Вища рада юстиції отримала монопольні права на призначення/звільнення суддів, що може призвести до зловживання цим правом з боку ВРЮ.