ua en ru

Набрало чинності положення про припинення вогню на Донбасі

Набрало чинності положення про припинення вогню на Донбасі

В 00:00 15 лютого набуло чинності положення про припинення вогню на сході України, підписане учасниками тристоронньої контактної групи з главами ДНР і ЛНР і узгоджене з "нормандською четвіркою" на переговорах у Мінську 12 лютого 2015 р.

Згідно з підписаним "Комплексом заходів по виконанню Мінських угод", починаючи з 00 год 00 хв. (київський час) 15 лютого 2015 року має послідувати негайне і повне припинення вогню і його суворе виконання в окремих районах Донецької і Луганської областей України.

Другий пункт цього документа передбачає не пізніше другого дня після припинення вогню почати відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані в цілях створення зони безпеки шириною щонайменше 50 км одна від одної для артилерійських систем калібру 100 мм і більше, зони безпеки шириною 70 км для РСЗВ і шириною 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Крапка" ("Точка-У").

Відведення зазначених озброєнь має проходити під контролем ОБСЄ із застосуванням необхідних технічних засобів, включаючи супутники, БПЛА, радіолокаційні системи тощо, і завершитися протягом 14 днів.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко обіцяв у разі порушення режиму припинення вогню скликати екстрене засідання Євроради, а також заявив про готовність до введення військового стану по всій країні.

У самопроголошених ЛНР і ДНР напередодні видали "укази" про припинення вогню з 15 лютого.