ua en ru

Набув чинності заборона на ввезення в РФ овочевих і рибних консервів з України

З вівторка, 29 липня, набрав чинності заборону Росспоживнагляду на імпорт в Російську Федерацію овочевих, фруктових і рибних консервів, вироблених в Україні.

З вівторка, 29 липня, набрав чинності заборону Росспоживнагляду на імпорт в Російську Федерацію овочевих, фруктових і рибних консервів, вироблених в Україні. Як повідомляється на сайті відомства, причиною для такого заходу стали неодноразові порушення, допущені українськими підприємствами при виробництві фруктових, овочевих і рибних консервів.

У повідомленні Росспоживнагляду перераховані основні порушення, які були виявлені при перевірках: невідповідність вимог, що пред'являються до маркування, невідповідність по масової частці основного продукту, невідповідність за вмістом білка, жиру, вуглеводів і вітаміну С, магнію, кальцію, заліза, невідповідність за показником енергетичної цінності та органолептичними показниками, невідповідність за вмістом кухонної солі.

Відомство називає кілька підприємств, виробничий процес на яких і якість продукції визнані не відповідними вимогам законодавства Росії. Серед них названі сільськогосподарське ТОВ ім. Шевченко ("Верес"), ПО "Одеський консервний завод", ТОВ "Ніжинський консервний завод", ТОВ "Вінницький завод пакувальних виробів "Вінтар", ТОВ "Альфа-Этэкс" і ТОВ "Південний РКК".

За кілька днів до цього Россільгоспнагляд прийняв рішення заборонити з понеділка, 28 липня, ввезення в Росію українського молока. Представник відомства пояснив, що таке рішення пов'язане з неодноразовими порушеннями російських ветеринарно-санітарних вимог. "Мова, зокрема, йде про виявлення антибіотиків тетрациклінової групи", - пояснив він.

Раніше до молочної продукції, виробленої українським виробником "Мілкіленд-Україна" ("дочки" виробника Milkiland), висунув претензії вже Росспоживнагляд, який заборонив ввезення молочної продукції ще кількох українських виробників. Як пояснювали в наглядовій службі, при дослідженні сиру "Сметанковий Добряна" виробництва ТОВ "Миргородський сироробний комбінат" (Україна) та сиру - "Король Артур" виробництва "Мілкіленд-Україна" було виявлено невідповідність продуктів вимогам по жирнокислотному складу. "Є факти мікробного забруднення молочної продукції ДП "Мілкіленд-Україна", - додали у відомстві. Під заборону потрапила продукція не тільки цих двох виробників, але і ряду інших, чия продукція не пройшла перевірку якості.

Взаємними заборонами на ввезення продукції Росія і Україна обмінялися 24 липня. Тоді на вимогу фітосанітарної служби Росія ввела обмеження на ввезення рослинної продукції з території України у ручній поклажі та багажі. У відповідь Україна ввела заборону на експорт свинини з Росії. Рішення було прийнято з посиланням на поширення вірусу африканської чуми свиней. Українські власті заявили, що з дипломатичних джерел та офіційних повідомлень Россільгоспнагляду їм стало відомо про інфікування вірусом африканської чуми свиней м'яса в містах Брянськ, Оренбург і в Курській області.