ua en ru

Набув чинності закон про скасування фінансування партій, що програли вибори

Набув чинності закон про скасування фінансування партій, що програли вибори Ілюстративне фото (УНІАН)

Закон також дає старт перезапуску діяльності НАЗК

У п'ятницю, 18 жовтня, закон авторства президента Володимира Зеленського, яким скасовується державне фінансування політичних партій, що програли на парламентських виборах, набув чинності. Документ був опублікований у виданні "Голос України" 17 жовтня.

Відповідно до закону, всі політичні партії, які не подолали 5-відсотковий поріг на виборах до Верховної ради, не будуть фінансуватися з державного бюджету. До цього передбачалося, що державне фінансування отримують партії, за які проголосували 2% виборців. У цілому ж документ дає старт перезапуску діяльності Національного агентства щодо запобігання корупції. У ньому прописана зміна форми управління НАЗК з колегіальної на одноосібну. Так, главу агентства призначатиме на посаду Кабінет міністрів відповідно до подання конкурсної комісії за результатами відкритого конкурсного відбору.

Закон також змінює порядок формування і склад конкурсної комісії з відбору глави НАЗК, забезпечивши участь представників міжнародних організацій у роботі конкурсної комісії.

Гарантії незалежності голови НАЗК передбачено забезпечити, зокрема, шляхом визначення вичерпного переліку підстав для дострокового припинення його повноважень, у яких не передбачена можливість політично мотивованого звільнення. У той же час повноваження глави Нацагентства можуть бути припинені достроково у разі, якщо комісія по проведенню незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК зробить висновок про неефективність такої діяльності.

"Даний закон набуває чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування, крім змін до статті 46, 52 закону "Про запобігання корупції", які вводяться у дію з 1 січня 2020 року", - сказано в тексті документа.

Нагадаємо, в четвер цей закон був оприлюднений у виданні "Голос України". Так, 16 жовтня глава держави підписав цей проект закону, а 9 жовтня документ схвалив глава ВР Дмитро Разумков.

Як писало РБК-Україна раніше, Верховна рада 2 жовтня схвалила законопроект №1029 у другому читанні. За основу Рада прийняла його 11 вересня.

Відзначимо, нардепи схвалили фінансування партій за рахунок держбюджету з липня 2016 року: депутати ВР ухвалили в другому читанні законопроект № 2123а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії політичній корупції".