ua en ru

Набув чинноcті закон про будівництво пандусів без документів про право власності

Набув чинноcті закон про будівництво пандусів без документів про право власності Ілюстративне фото (president.gov.ua)

Законопроект за основу схвалив ще парламент 8 скликання

Закон про дозвіл на облаштування пандусів у будинках без документа про право власності та користування земельною ділянкою у середу, 12 лютого, набув чинності. Вчора він був опублікований у виданні "Голос України".

Документ набуває чинності з дня, наступного за днем ​​опублікування.

Зокрема, передбачені зміни в закон "Про регулювання містобудівної діяльності", якими дозволяється облаштування засобів безперешкодного доступу до об'єктів житлово-комунального та громадського призначення, у тому числі до під'їздів і/або квартирах у житлових будинках, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при відсутності документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

У законі прописано, що об'єкт не може бути прийнятий в експлуатацію у разі, якщо він не відповідає вимогам будівельних норм, державних стандартів і правил, у тому числі за доступністю для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Зазначено, що порядок облаштування засобів безперешкодного доступу до об'єктів або їх розумного пристосування встановлює Кабінет міністрів.

Нагадаємо, 16 січня парламент прийняв у другому читанні і в цілому відповідний законопроект №0863. Президент Володимир Зеленський підписав його 10 лютого.

Як писало РБК-Україна, в кінці 2018 року Верховна рада 8 скликання прийняла цей проект закону за основу. За нього тоді проголосували 230 депутатів ВР.

Додамо також, у квітні минулого року комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендував Раді спростити доступ осіб з інвалідністю до житлово-комунальних об'єктів, прийнявши відповідний законопроект у другому читанні.