ua en ru

Зустріч Порошенка і Трампа: підсумки переговорів

Зустріч Порошенка і Трампа: підсумки переговорів Фото: Петро Порошенко і Дональд Трамп (president.gov.ua)

Порошенко заявив про тверду підтримку України з боку президента США

Зустріч Порошенко і Трампа відбулася сьогодні, 20 червня у Вашингтоні. Український президент провів переговори з президентом США, а також віце-президентом Майком Пенсом, главою Пентагону Джеймсом Меттісом і міністром енергетики Ріком Перрі. Подробиці візиту Петра Порошенка в США - в матеріалі РБК-Україна.

Зустріч Порошенка і Трампа анонсували ще в січні

У січні з'явилася інформація про те, що зустріч Порошенка і Трампа може відбутися в кінці лютого - під час головування України в Раді безпеки ООН. Однак тоді переговори українського та американського президентів не відбулися.

Про те, що Порошенко вирушив з робочим візитом у США стало відомо вчора, 19 червня.

"Я прибув сьогодні з першим візитом після президентських виборів, і ми маємо фантастичну програму. Дуже важливо, що зустріч моя, як українського президента в Білому домі буде раніше, ніж зустріч Путіна для того, щоб всі були озброєні інформацією і нікому не залишити жодного шансу на несправедливість", - йдеться в його повідомленні, опублікованими в Twitter Порошенко.

Переговори Порошенко і Трампа: підсумки зустрічі

За результатами зустрічі Петро Порошенко дав брифінг, в ході якого розповів деталі спілкування з американським президентом. Зокрема, він заявив про те, що зустріч була дуже повноцінної і детальної. За його словами, Україна отримала тверду підтримку з боку Дональда Трампа.

Зустріч Порошенка і Трампа: підсумки переговорів

Фото: скрін з твіттера Петра Порошенка

"Я дуже задоволений результатами цих переговорів і дуже вдячний президенту Трампу, і віце-президенту Пенс і міністрам, з якими відбулися зустрічі за дуже тверду позицію підтримки нашої держави", - заявив Порошенко.

"На сьогоднішній день Сполучені Штати Америки приймають додаткові санкції практично кожен день, і я бачу позицію США як твердого надійного стратегічного партнера України", - додав Порошенко.

altaltaltaltaltaltalt

Фото: візит Порошенка в США (president.gov.ua)

Крім того, за словами Порошенка, Трамп доручив розширити військово-технічне співробітництво з Україною.

"Окремо було відзначено наше співпраці у військово-технічному напрямку. Ми більш детально зараз будемо обговорювати це з міністром оборони Сполучених Штатів Меттісом, однак президент (Трамп - ред.) дав чіткі доручення для того, щоб ми розширили нашу співпрацю", - підкреслив Порошенко.

Також президент України відзначив, що не бачить необхідності змінювати мінський формат переговорів по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі.

"Сполучені Штати Америки є нашим партнером. Ми дуже зацікавлені в залученні США до активного процесу", - зазначив Порошенко і додав, що США є країною-гарантом згідно Будапештського меморандуму.

Трамп також заявив про досягнутий в ході переговорів прогрес

Дональд Трамп підтвердив слова Порошенка про те, що в ході переговорів сторони досягли значного прогресу.

"Це велика честь бути тут з президентом Порошенко, президентом України. Це той регіон, до якого була прикута вся наша увага, і ви це раніше бачили і всі про це читають. У нас було дуже гарне обговорення, ці переговори продовжаться протягом дня. Я вважаю, що було досягнуто значного прогресу ", - заявив Трамп.

Крім того, адміністрація президент США пообіцяла сприяти у звільненні українців, які перебувають в полоні на Донбасі і засуджених в Росії. Порошенко передав американській владі листи родичів полонених громадян України.

Порошенко зустрівся з главою Пентагону

В ході свого візиту в США Порошенко також зустрівся з главою Пентагону Джеймсом Меттісом. Повідомляється, що зустріч була сильною, і Меттіс також висловив підтримку України в збереженні санкцій проти РФ.

altaltaltalt

Фото: зустріч Порошенка з головою Пентагону (president.gov.ua)

"Дуже сильна зустріч з міністром оборони Меттісом. Він висловив повну підтримку України і збереження санкцій проти РФ як країни агресора", - повідомив прес-секретар президента України Святослав Цеголко.

В ході переговорів Порошенко і Меттіс обговорили кроки, спрямовані на зміцнення оборонного потенціалу України в рамках її стратегічної співпраці з США.

"Ми разом з нашими американськими партнерами створили нові Збройні сили України", - підкреслив президент і додав, що Україні вдалося зберегти свою територіальну цілісність завдяки, в тому числі і співпраці з США.