ua en ru

Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" відбудеться сьогодні в Мінську

Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" відбудеться сьогодні в Мінську Фото: сьогодні відбудеться зустріч глав МЗС "нормандської четвірки"

Глави МЗС "нормандської четвірки" зберуться сьогодні для переговорів

Зустріч глав Міністерств закордонних справ (МЗС) "нормандської четвірки" пройде в Мінську (Білорусь) сьогодні, 29 листопада.

Про те, що глави МЗС "нормандської четвірки" проведуть зустріч в кінці листопада, заявив президент України Петро Порошенко. За підсумками зустрічі з лідерами Франції, Німеччини та Росії, президент повідомив, що міністри закордонних справ країн-учасниць "нормандської четвірки" зустрінуться ще раз. В ході переговорів лідери "нормандської четвірки" домовилися про створення "дорожньої карти" мінських угод. Порошенко зазначив, що до кінця листопада глави МЗС країн-учасниць переговорів затвердять основу "дорожньої карти".

Домовленості зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки"

23 листопада міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що досяг домовленості з главою МЗС Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайером про проведення зустрічі "нормандської четвірки" 29 листопада. Пізніше в МЗС Франції і Росії підтвердили свою участь у переговорах.

При цьому міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров висловив сумнів, що "нормандської четвірці" вдасться домовитися по всіх параметрах "дорожньої карти" українського врегулювання.

Ожидния від зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки"

Клімкін, у свою чергу, зазначив, що на зустрічі Україна буде наполягати на власному баченні "дорожньої карти" врегулювання конфлікту на Донбасі. За його словами, українська сторона буде робити основні акценти на гуманітарних питаннях, зокрема, звільнення політичних заручників і забезпечення доступу до них представників міжнародних організацій.

У той же час у Німеччині висловили стримані очікування з приводу сьогоднішньої зустрічі. Представник Мзс Мартін Шефер зазначив, що в Мінську "знову буде докладено багато зусиль з боку німецького міністра закордонних справ для врегулювання конфлікту на Донбасі". Як підкреслив Шефер, в Берліні ніколи не перестануть сподіватися, що сторони конфлікту все ж по-справжньому втілювати мінські домовленості.