ua en ru

ВРП заявила про тиск на ОАСК у справі по націоналізації ПриватБанку

ВРП заявила про тиск на ОАСК у справі по націоналізації ПриватБанку Фото: Окружний адмінсуд Києва (УНІАН)

У ВРП зазначають, що тиск чинило вище політичне керівництво держави

У Вищій раді правосуддя заявляють, що на суддів Окружного адміністративного суду Києва здійснювали тиск представники вищого політичного керівництва держави після ухваленнями суддями рішення на користь Ігоря Коломойського у справі про націоналізацію ПриватБанку. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Зокрема, тиском на суд у відомстві називають засідання Ради національної безпеки та оборони, яке було скликане одразу після оприлюднення рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку.

"Судді звертають увагу, що станом на час проведення вказаного засідання РНБО повний текст судового рішення у справі виготовлений не був, тобто ні сторони у справі, ні будь-які інші особи на той момент не могли бути ознайомлені з мотивацією рішення суду, на якій ґрунтується вже оприлюднена його резолютивна частина. На той час тривали процесуальні процедури щодо завершення розгляду справи", - вказано у повідомленні.

Слід зазначити, що за фактами тиску на суддів порушили низку кримінальних справ Генеральною прокуратурою та Державним бюро розслідувань.

"Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, вчиненого стосовно суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Амельохіна Віталія В’ячеславовича, Келеберди Володимира Івановича та Качура Ігоря Анатолійовича у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, раніше глава Національного банку України Яків Смолій заявив, що на рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку буде подана апеляція.

Як писало РБК-Україна, п'ятий президент Петро Порошенко скликав нараду в Раді національної безпеки і оборони України (РНБО) після рішення суду про незаконність націоналізації ПриватБанку.

Так, ПриватБанк був націоналізований в грудні 2016 року. Проте 18 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною націоналізацію банку. Рішення прийнято за позовом колишнього співвласника банку Ігоря Коломойського.