ua en ru

ТСК: Збитки від незаконного виділення Київрадою земель в 2006-2010 рр. склали 10 млн дол

У Києві в 2006-2010 рр. внаслідок прийнятих Київрадою рішень фонд особливо цінних земель в Києві скоротився на 60% (за різними підрахунками на 6-10 тис. га). За попередніми даними, це завдало місту збитків в розмірі 10 млн дол. Такі попередні результати оприлюднила вчора тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування обставин протиправних рішень, прийнятих Київрадою, повідомляє "Комерсант-Україна".

ТСК була створена рішенням Верховної ради 6 червня, через три дні після закінчення терміну повноважень Леоніда Черновецького на посту мера Києва. Завдання комісії - розслідувати законність постанов Київради з продажу земельних ділянок в Києві в 2006-2010 рр.

Так, згідно з висновками комісії, тільки в охоронній зоні навколо Національного заповідника "Софія Київська" було незаконно відчужено 55 земельних ділянок під комерційне будівництво. "Ми встановили, що Київрада не мала права роздавати ці землі, оскільки рішення з особливо цінних ділянок землі могла приймати тільки Верховна рада, - розповів голова комісії, народний депутат Кирило Куликов ("Наша Україна-Народна самооборона"). - Проте жодного рішення по цих землях парламентом ніколи не приймалося". "Доходило до абсурду, коли, наприклад, в 2007 р. Київрада примудрився продати приналежну Верховній раді ділянку землі на вулиці Глибочицькій", - обурився Куликов.

Найближчим часом ТСК займеться з'ясуванням обставин внесення до порядку денного засідань Київради питань, що стосуються виведення землі з міського фонду. "Ми повинні встановити, хто і коли вносив такі пропозиції, а також заслухати колишнього секретаря Київради Олеся Довгого, який поки ухиляється від зустрічі під приводом хвороби", - повідомив виданню Куликов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прокуратура Києва опротестувала рішення Київради про приватизацію "будинків лісничих" в Кончі-Заспі.