ua en ru

ТСК просить ВРЮ відреагувати на порушення присяги суддею Оболонського райсуду Києва Ліщуком

ТСК просить ВРЮ відреагувати на порушення присяги суддею Оболонського райсуду Києва Ліщуком Фото: глава ТСК Володимир Мойсик

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з перевірки суддів судів загальної юрисдикції направила висновок і матеріали перевірки судді Оболонського райсуду Києва Тараса Ліщука до Вищої ради юстиції для подальшого розгляду та прийняття рішення. Про це повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Вищої ради юстиції.

ТСК угледіла в діях Ліщука у справі активіста Євромайдану ряд порушень присяги судді.

Зокрема, суддю Ліщука звинуватили в тому, що при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу він не врахував стан здоров'я підозрюваного та вимоги пункту 175 рішення Європейського суду з прав людини від 21 квітня 2011 року у справі "Нечипорук і Йонкало проти України", проігнорував наявність чотирьох позитивних характеристик підозрюваного, а також наявність на його утриманні сина 2011 року народження.

"Суддею Оболонського районного суду міста Києва Ліщуком Т.О. надіслані письмові пояснення, у яких він зазначив, що вказана заява заступника генерального прокурора України Бачуна О.В. не містить відомостей про наявність ознак порушення присяги, умисного порушення ним норм права і неналежного ставлення до службових обов'язків, а зазначену справу було розглянуто без порушень процесуального законодавства", - йдеться в повідомленні.

Водночас народні депутати підтримали позицію заступника генпрокурора. "Суддя Ліщук Т.О. невиконанням покладених на нього професійних обов'язків під час гострого соціального конфлікту в Україні із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року завдав істотної шкоди демократичному конституційному ладу, правам і свободам громадян, інтересам суспільства і держави... Допущені суддею Ліщуком Т.О. грубі порушення закону порочать звання судді, викликають сумнів у його об'єктивності та неупередженості", - йдеться у висновку ТСК.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ТСК встановила ознаки порушення присяги 3 суддями у справах активістів Євромайдану.