ua en ru

Всеукраїнська Рада Церков налагоджує співпрацю з Уповноваженим Президента України з прав дитини

Про форми взаємодії та актуальні питання у сфері захисту інтересів українських дітей йшла мова під час засідання секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка відбулася 25 вересня 2013 року в Інституті філософії НАН України за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Присутній на засіданні Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко наголосив: “Держава і церква об’єднані спільною метою – захистити право кожної дитини на виховання в сім’ї”.

За словами посадовця, в Україні біля 64 тисяч дітей виховуються опікунами, 13 тисяч дітей перебувають в будинках сімейного типу. Щороку усиновлюється біля 2 тисяч дітей-сиріт. За останні роки Україна втратила статус донора міждержавного усиновлення, оскільки українці все активніше всиновлюють сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки. При цьому 1569 сімей чекають на можливість усиновити дитину.

Зустріч омбудсмена з прав дитини з секретаріатом ВРЦіРО відбулась напередодні відзначення в Україні Дня усиновлення (30 вересня). Юрій Павленко звернувся до представників Церков та релігійних організацій з проханням провести з цієї нагоди богослужіння в храмах, на яких вознести молитву за дітей, які чекають на родину, подякувати батькам, які всиновили дитину, взяли дитину під опіку, створили прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, та всім віруючим, які виявляють духовну та моральну підтримку сиротам.

Учасники засідання не оминули такі резонансні питання як ювенальна юстиція та підліткова злочинність. Юрій Павленко визнав необхідність публічної дискусії навколо цих ініціатив з метою запровадження в Україні правосуддя, дружнього до дитини.

Присутні також звернули увагу на важливість співпраці душпастирів із фахівцями соціальної допомоги, яких на сьогодні налічується близько 12 тисяч.

"Я відвідую регіони, спілкуюсь із фахівцями соціальної роботи і маю підтвердження позитивної співпраці соціальних фахівців та духовенства. Для деяких сімей, які опинились у складних життєвих ситуація і не знають як їх розв’язати, на першому плані постають не матеріальні потреби, а пошук моральної, духовної підтримки, настанови, відвертої розмови. І ми маємо сьогодні позитивні приклади, коли Держава та Церква об’єднуються в ім’я людини, в ім’я сім’ї, яка переживає складні життєві обставини, в ім'я того, щоб дитина не втратила батьківську любов та піклування", – наголосив Уповноважений.

Говорячи про проблему соціального сирітства, Юрій Павленко відзначив активну діяльність Комісії з питань соціального служіння при ВРЦіРО, представники якої брали участь у підготовці Національної стратегії профілактики соціального сирітства, затвердженої Указом Президента у жовтні 2012 року. Він також зазначив, що в результаті Комісія ВРЦіРО з питань соціального служіння виступила ініціатором прийняття Стратегії участі Церков і релігійних організацій України у забезпеченні права дитини на виховання в сім’ї і попередженні соціального сирітства до 2020 року.

Підсумком зустрічі стало рішення секретаріату ВРЦіРО поглибити співпрацю як між різними конфесіями, так і з офісом Уповноваженого Президента України з прав дитини. Метою цієї взаємодії має стати остаточне подолання проблеми сирітства в Україні та зміцнення сімей з тим, щоб діти могли відчувати в них безпеку та любов.