ua en ru

Всеукраїнська конференція працівників прокуратури вибрала двох членів ВСЮ.

У канцелярії Генпрокуратури було зареєстровано визначення, що винесене Печерським райсудом Києва, яке забороняє проведення конференції і, відповідно, вибори членів Вищої ради юстиції (ВСЮ), пише "Комерсант-Україна". Воно було прийняте в забезпечення позову начальника Головного управління ГПУ з нагляду над дотриманням законів на транспорті і підприємствах оборонної промисловості Сергія Ленського, який оскаржив дії двох профільних асоціацій - Всеукраїнської асоціації прокурорів і Української асоціації прокурорів - по висуненню кандидатів в члени ВСЮ на безальтернативній основі. Визначення, винесене Печерським районним судом Києва, члени асоціації прокурорів назвали незаконним і абсурдним і відразу ж подали апеляцію. "Ми з'ясовуємо організаційні моменти, пов'язані з виконанням цього визначення: чи поступало до нас таке рішення з виконавчої служби", - повідомив заступник генпрокурора, член ВСЮ Віктор Кудрявцев.

Потім перший заступник генпрокурора і перший віце-президент асоціації прокурорів Сергій Вінокуров проінформував членів конференції про те, що за рішенням суду не відкрито виконавче виробництво. "У самому визначенні суд вказав, що воно підлягає виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень, - сказав пізніше В.Кудрявцев.- А порядок законом встановлений один: для виконання судового рішення необхідне відкриття виконавчого провадження".

Рішення про розгляд по суті питання про обрання членів ВСЮ було прийнято колегіально - делегатами конференції. Тим часом, як повідомили учасники зборів, коли до залу увійшов С.Ленський, він почав загрожувати їм кримінальною відповідальністю. "Він хотів зірвати засідання. У залі стояв гул обурення. В результаті ми вирішили, що законних підстав не розглядати це питання немає", - сказав один з присутніх на конференції.

Представники профільних асоціацій запропонували на посаду у Вищу раду юстиції дві кандидатури - заступники генпрокурора Віктора Кудрявцева і заступника генпрокурора Віктора Пшонки. В ході таємного голосування бюлетенями делегати В.Кудрявцев і В.Пшонка були обрані членами ВСЮ: проти першого проголосував один делегат, проти другого - два.

Втім, стверджувати, що обидва заступники генпрокурора стали членами ВСЮ - поки рано. Тепер вони повинні прийняти присягу у Верховній Раді. "Я прогнозую, що комітет ще дасть свою оцінку протиправним діям окремих керівників Генпрокуратури, і не бачу передумов для ухвалення ними присяги в парламенті", - заявив член парламентського комітету з питань правосуддя Андрій Портнов (БЮТ).