ua en ru

Світовий банк застеріг ФРС США від підвищення процентної ставки

Світовий банк застеріг ФРС США від підвищення процентної ставки Фото: Світовий банк

Світовий банк вважає, що це негативно позначиться на глобальній економіці

Рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США перейти до циклу підвищення процентних ставок може ініціювати "паніку і хаос" на ринках, і буде мати негативні наслідки для глобальної економіки в цілому. Про це виданню The Financial Times заявив головний економіст Світового банку Каушік Басу.

"Не думаю, що саме по собі підвищення створить велику кризу, але воно відразу призведе до певної нестабільності", - сказав він. Підвищення ставки, вважає Басу, породить "страх капіталу" на ринках і спровокує його відтік з них. Вплив цього кроку на ринки Басу охарактеризував як "шок".

Він вважає, що підвищення ставки ФРС посилить негативний ефект від поганих новин за останній час на ринках та девальвації національної валюти в Китаї.

Зараз базова процентна ставка в США, обумовлена ФРС, знаходиться на рекордно низької позначки - 0-0,25%. Чергове засідання ФРС, де буде обговорюватися питання величини ставки, відбудеться 16-17 вересня. Це рішення, згідно з мандатом ФРС, залежить, крім даних по ВВП і інфляції, від показників безробіття.

У липні Комітет з операцій на відкритому ринку ФРС (FOMC) ухвалив рішення зберегти ключову ставку на рівні 0-0,25%. При цьому FOMC констатував поліпшення ситуації на ринку праці та помірне зростання інфляції, проте вважав за умови невідповідними для підвищення вартості запозичень.

Нагадаємо, раніше у ФРС США заявили, що базова процентна ставка Центробанку підвищиться до кінця 2015 р.