ua en ru

Всі галузі економіки в I кварталі розвиваються швидше від прогнозних орієнтирів, - В.Литвицький

Всі галузі економіки в I кварталі розвиваються швидше від прогнозних орієнтирів, закладених на рік. Про це РБК-Україна сказав керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький."Сільське господарство відновило стартову динаміку - 5,3%, яка була дещо сповільнена в лютому - там було 5%. Важливо те, що ця галузь три місяці підряд демонструє 5%-ні темпи зростання, і це після того, що минулий рік галузь закінчила зі спадом в -1%, тому дуже важливо, щоб вона продовжила в II кварталі і остаточно подолала рецесійні симптоми минулого року.

Друга галузь, яка розвивається в двозначному вимірі, - це споживання, роздрібна торгівля. Тут динаміка покращилась порівняно з двомісячною на 0,4%.

Що стосується транспорту - тут теж зростання зберігається в двозначному вимірі, і динаміка покращилась на 0,4% в порівнянні з двомісячною, але тут потрібно зважати на те, що з урахуванням порівняльної бази, яка була сприятлива по минулому року, тут динаміка трохи скромніша, ніж без урахування порівняльної бази.

Промисловість теж росте темпами вищими, ніж закладені в річні прогнози, і те уповільнення, яке відбулося в березні в цій галузі, заслуговує на неоднозначну оцінку. З одного боку, уповільнення мало місце на 0,8% в порівнянні з двомісячною динамікою, але слід взяти до уваги обставини, що торік в березні місяці в порівнянні з лютим промисловість дала приріст в динаміці цілих 2%, тому порівняльна база була несприятлива. Тому з урахуванням порівняльної бази це не викликає особливого занепокоєння, потрібно включати додаткові інвестиційні каталізатори для економічної активності.

Що стосується будівництва, можу припустити, що воно істотно не змінить свою динаміку.

По I кварталу економіка все ще розвивається, і найккращий прогнозний орієнтир по року складає в бюджеті 4,5% (ВВП). Я оцінюю нинішню динаміку в діапазоні між 5,1% - 6,1%, тобто це вище, ніж закладено в прогнозі, вище ніж прогноз по року, вище ніж показник відповідний минулого року. А до якої межі діапазону ближча оцінювальна динаміка - швидше вона знаходиться десь посередині, можливо, навіть ближче до нижньої межі діапазону, але все ще експорт росте в двозначному вимірі", - сказав він.