ua en ru

Всі екстремістські сили притягують до себе "кримінальників", - експерт

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", як найбільш радикальна і екстремістська з відомих широкій громадськості сил притягує до себе осіб, схильних до правопорушень і мають проблеми із законом. Таку думку висловив політолог Кость Бондаренко, коментуючи вбивство людини в Одеській області членами ВО "Свобода" і колотнечу, яка влаштувала ця політсила під Київрадою 2 жовтня.

"Застосування сили представниками "Свободи" під час акції перед Київрадою було очікуваним, а от вбивство невинного хлопця у Білгороді-Дністровському шокувало всю країну. На мій погляд, справа в тому, що "Свобода" як найбільш радикальна і екстремістська на сьогодні політична сила - з тих, звичайно, які відомі широкому загалу - притягує до себе осіб, схильних до правопорушень і мають проблеми із законом. І вже вони в свою чергу диктують стиль поведінки, дій", - сказав Кость Бондаренко.
Політолог зазначив, що екстремістські сили завжди були центром тяжіння кримінальних елементів.
"Екстремістські сили, як правило, культивують власну мораль, яка найчастіше відрізняється від загальноприйнятої моралі. Вони встановлюють власні рамки законності. Можна згадати класичне "грабуй награбоване". Ці нові рамки і нова мораль набагато зручніше для злочинних елементів, дії яких не укладаються в існуючі в державі закони й існуючі в суспільстві норми моралі", - сказав політолог.
"Зазвичай по досягненню мети - тобто влади, лідери намагаються позбутися від криміналу, який привів їх до цієї влади. Так робив Гітлер, Сталін. Але поки мета не досягнута антисоціальні елементи і просто кримінальники використовуються щосили. В тому числі не тільки проти політичних опонентів, а й проти звичайних громадян. Це логіка розвитку партій подібного штибу", - сказав Кость Бондаренко, додавши, що злочинні елементи в свою чергу, отримують певний захист у вигляді політичного "даху". Злочинці цілком можуть вирішувати свої власні завдання, при цьому прикриваючись партійними інтересами та ідеологією", - сказав політолог.
Нагадаємо, в ніч з 14-го на 15-е вересня у Білгороді-Дністровському відбулася бійка: двоє місцевих "свободівців", який 22 вересня помер у лікарні, не приходячи в свідомість. Тим не менш, брати Корнієнко залишаються на волі вже два тижні. Родичі і друзі пов'язують це з тим, що підозрювані у вбивстві є родичами білгород-дністровського лідера "Свободи".