ua en ru

За час конфлікту на Донбасі без вісті пропали до 1,3 тисячі осіб, - ООН

За час конфлікту на Донбасі без вісті пропали до 1,3 тисячі осіб, - ООН Фото: дані по зниклим безвісти на Донбасі у різних структурах різняться

Місцезнаходження сотень осіб, які зникли безвісти на Донбасі потребує встановлення

Згідно з базою даних Національної поліції, за час конфлікту на Донбасі безвісти пропали 1,3 тисячі осіб. Про це повідомляє Управління верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) у доповіді щодо дотримання прав людини в Україні.

Відзначають, що відкрита база даних Національної поліції України налічує 1336 зниклих безвісти осіб (214 жінок і 1122 чоловіків). Повідомляють, що місцезнаходження багатьох з цих людей вже давно відоме. Станом на лютий 2017 року Служба безпеки України (СБУ) повідомила про 486 осіб (як цивільних, так і військових; 40 жінок і 446 чоловіків), зниклих безвісти у зоні конфлікту.

Станом на лютий 2017 року озброєними групами "Донецької народної республіки" зафіксовано 465 осіб, зниклих безвісти, 23 з яких також є у списку СБУ. В той час, як озброєні групи "Луганської народної республіки" повідомляли про 573 зниклих безвісти осіб станом на червень 2016 року.

Повідомляється, що упродовж звітного періоду було досягнуто певного прогресу в напрямку ідентифікації людських останків по обидві сторони лінії зіткнення.

В зоні АТО було знайдено кілька трупів людей. Щодо деяких з них був проведений аналіз ДНК. Відзначається, що знайдено кілька трупів людей, яких затримували на блокпостах в зоні конфлікту на Донбасі.

"Місцезнаходження сотень інших осіб, які зникли безвісти у зоні конфлікту в основному в 2014 році, а також в 2015 і 2016 роках, ще потребує встановлення. УВКПЛ має підстави вважати, що більшість із зниклих безвісти є мертвими, тіла яких необхідно розшукувати та ідентифікувати", - відзначають в повідомленні.

Нагадаємо, згідно з даними ООН, у конфлікті на Донбасі постраждало понад 33 тисяч осіб.