ua en ru

ВР заборонила з 1 січня 2018 р. захоронення неперероблених відходів

Верховна Рада України (ВР) прийняла в другому читанні як закон законопроект № 10501, яким в Україні з 1 січня 2018 р. Забороняється поховання неперероблених відходів. "За" прийняття законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізму правового регулювання та посилення відповідальності в сфері поводження з відходами" проголосували 249 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, поховання неперероблених (необроблених) побутових відходів тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн - 1тис. 360 грн) і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1 тис. 700 грн).
У разі повторного порушення протягом року штрафи зростуть до 80-100 мінімумів (1 360-1 700 грн) для громадян і 100-200 мінімумів (1,7-3,4 тисяч грн) для посадових осіб та громадян суб'єктів підприємницької діяльності.

Також законом визначається, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, здійснюють оплату таких послуг та забезпечують роздільне збирання твердих побутових відходів.

Збір і вивіз побутових відходів у межах певної території здійснюються юридичною особою, уповноваженим на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України, спеціально обладнаними для цього транспортними засобами ".