ua en ru

ВР внесе зміни до КПК у зв'язку з ратифікацією протоколів до Європейської конвенції про видачу

ВР внесе зміни до КПК у зв'язку з ратифікацією протоколів до Європейської конвенції про видачу Фото: Верховна Рада (РБК-Україна)

Депутати прийняли за основу відповідний законопроект

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №6149 "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу і Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу". За документ після кількох невдалих спроб проголосував 241 депутат ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Метою проекту є імплементація в законодавство України положень Третього та Четвертого додаткових протоколів до Європейської конвенції про видачу.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни та доповнення до глави 44 "Видача осіб, які вчинили кримінальне правопорушення (екстрадиція)", зокрема до статей 575, 576, 581, 583-585, 589, 591, 593, а також у статтю 208 "Затримання уповноваженою службовою особою "кримінально-процесуального кодексу України, та викласти у новій редакції статтю 588 "Спрощений порядок видачі осіб з України".

Зазначено, що зміни спрямовані на вдосконалення існуючої процедури екстрадиції з України правопорушників, розшукуваних компетентними органами іноземної держави для проведення розслідування у кримінальній справі або виконання вироку.

Пропонується передбачити, що особа отримає право просити про застосування щодо неї спрощеного порядку видачі відразу ж після затримання у зв'язку з перебуванням у міжнародному розшуку, не чекаючи надходження формального запиту про екстрадицію. Це в свою чергу дасть можливість скоротити терміни перебування такої особи під вартою на території України з метою її екстрадицію іншій державі.

При цьому в статті 588 буде встановлено, що спрощений порядок видачі не застосовується у разі притягнення особи до кримінальної відповідальності або відбування покарання на території України, якщо є підстави вважати, що видача може суперечити інтересам захисту національної безпеки України чи що розшукувана особа є громадянином України.

Враховуючи широку практику європейських держав, а також враховуючи можливість, передбачену Третім додатковим протоколом до Європейської конвенції про видачу, особі буде одночасно із спрощеної видачею надана можливість відмовитися від застосування спеціального правила кордонів кримінального переслідування виданої особи.

Нагадаємо, Верховна Рада раніше за основу і в цілому підтримала законопроект №0152 "Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським поліцейським офісом про оперативне і стратегічне співробітництво".