ua en ru

ВР створила Держреєстр інвестпроектів

Верховна Рада України прийняла в цілому як закон урядовий законопроект № 9024 "Про внесення змін до закону України "Про інвестиційну діяльність". Законом пропонується запровадити держреєстрацію інвестиційних проектів, які потребують державної підтримки.

Ст. 12.1 закону свідчить, що державна підтримка інвестпроектів надається шляхом фінансування з державного або місцевого бюджету, бюджетного співфінансування, надання боргових гарантій суб'єктам господарювання, часткової або повної компенсації відсотків за кредитами, а також шляхом податкової та митної політики. Відповідальним за реєстрацію інвестиційного проекту виступає Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Державна підтримка інвестиційному проекту не надається, якщо є хоча б один негативний експертний висновок щодо цього проекту.

Ст. 12.2 закону передбачає створення відкритого Державного реєстру інвестиційних проектів.
Крім того, закон № 9024 запроваджує нову термінологію. Зокрема, інвестиційний проект - це сукупність цілеспрямованих організаційно-правових, управлінських, аналітичних, фінансових та інженерно-технічних заходів, які здійснюються суб'єктами інвестиційної діяльності, оформлених у вигляді планово-розрахункових документів, необхідних і достатніх для обгрунтування, організації та управління роботами по реалізації проекту . Розробці інвестиційного проекту може передувати розробка проектного (інвестиційного) пропозиції.
Форма проектного (інвестиційного) пропозиції, на основі якого готується інвестиційний проект, для розробки якого може надаватися державна підтримка, затверджується центральним органом виконавчої влади з питань економічної політики.