ua en ru

ВР ратифікувала угоду з Йорданією про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом

Верховна Рада України сьогодні, 5 жовтня, прийняла законопроект № 0222 від 02 вересня 2011 р. "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом міністрів України та Урядом Йорданського Хашимітського Королівства про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом" у Верховній Раді Україні.
За ухвалення законопроекту проголосували 332 народних депутата.
Як зазначено в пояснювальній записці до проекту закону, підписання та ратифікація цього міжнародного договору обумовлені необхідністю створення правових засад захисту інформації з обмеженим доступом, обмін якою, у разі необхідності, буде здійснюватися між сторонами в ході співробітництва.
Проект угоди між Кабінетом міністрів України та Урядом Йорданії про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом був розроблений Службою безпеки України спільно з іноземною стороною на підставі доручення Кабінету міністрів України від 18 грудня 2009 року № 70921/1/1-09 з метою сприяння подальшому розвитку двостороннього співробітництва. Угода була підписана 14 березня 2011 г.
Угода забезпечує рівноправний, партнерський характер взаємовідносин у процесі інформаційного обміну, не надає будь-яких переваг тій чи іншій стороні, зобов'язує сторони вживати необхідних заходів з охорони отриманої у ході співробітництва інформації з обмеженим доступом. За своїм змістом вона відповідає міжнародній практиці.
Суб'єктами виконання угоди є державні органи, підприємства, установи та організації, які відповідно до законодавства України провадять діяльність, пов'язану з державною таємницею, та отримали дозвіл на передачу секретної інформації іноземному партнеру.
Певний в угоді порядок інформаційного обміну надає компетентним органам Україні та Йорданії можливість забезпечувати належний державний контроль за дотриманням суб'єктами співробітництва вимог національного законодавства держав сторін у процесі обміну інформацією з обмеженим доступом.