ua en ru

ВР ратифікувала конвенцію Міжнародної організації праці про запобігання великим промаваріям

Верховна Рада України (ВР) ухвалила законопроект "Про ратифікацію конвенції Міжнародної організації праці №174 1993 р. про запобігання великим промисловим аваріям". Відповідний проект (№ 0194 від 10.11.2010 р.), ініційований Президентом України, підтримали 288 народних депутатів.

Ухвалений акт спрямований на посилення правових гарантії щодо запобігання великим промисловим аваріям, спричиненим небезпечними речовинами, максимальне скорочення ризиків великих аварій та послаблення їх наслідки.

Конвенція застосовується до об‘єктів підвищеної небезпеки - об‘єктів, на яких постійно або тимчасово виробляється, обробляється, використовується, утилізується одна чи більше небезпечних речовин або категорій речовин у кількостях, які перевищують гранично допустиму кількість. Конвенція не застосовується до: ядерних об‘єктів і підприємств, які переробляють радіоактивні речовини, за винятком устаткування на цих об‘єктах, за допомогою якого обробляються нерадіоактивні речовини; військових об‘єктів, транспорту, який знаходиться за межами місця розташування об‘єкта та який є іншим, ніж трубопровід.

За конвенцією, відповідні заходи на рівні об‘єкта підвищеної небезпеки мають передбачати: ідентифікацію та аналіз небезпек й оцінку ризиків, у тому числі врахування можливих взаємодій між речовинами; технічні заходи, у тому числі проектування, системи безпеки, спорудження, вибір хімічних речовин, експлуатацію, технічне обслуговування та систематичну перевірку об‘єкта; організаційні заходи, утому числі навчання й інструктаж персоналу, забезпечення обладнанням для гарантування його безпеки, укомплектованість штату, контроль над незалежними підрядниками й тимчасовими працівниками в місці розташування об‘єкта, плани дій та процедури під час надзвичайної ситуації тощо.