ua en ru

ВР закликає іноземні держави визнати голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу

ВР закликає іноземні держави визнати голодомор 1932-1933 геноцидом українського народу Фото: Андрій Парубій

Нардепи не проводили голосування щодо постанови

Верховна Рада України звернулася до демократичних держав з проханням визнати голодомор 1932-1933 років в Україні злочином геноциду українського народу. Відповідний проект постанови №3525 на засіданні парламенту зачитав перший заступник спікера Андрій Парубій, передає кореспондент РБК-Україна.

Однак нардепи не голосували за затвердження документа. "Є загальна підтримка залу, щоб той законопроект, був прийнятий Верховною Радою? Є заперечення в залі? Ні. Будемо вважати, що ця заява прийнято Верховною Радою", - сказав Парубій.

Так, згідно з постановою, злочинний комуністичний тоталітарний режим шляхом насильницького вилучення продовольства, блокади населених пунктів, заборони на виїзд за межі охопленої голодом території та репресій, створив для українців умови, розраховані на їх фізичне знищення .

"Сьогодні Україна знову стала жертвою агресії сталінських послідовників з Кремля. Україна протистоїть не тільки агресії зі сходу, а й масштабного інформаційного навалі, яка спирається на брехню. Агресор знову будує стіну пропаганди, щоб заховати свої злочини", - підкреслюється у зверненні.

День пам'яті голодоморів відзначається щорічно в 4-у суботу листопада.

Нагадаємо, Голодомор 1932-33 років в Україні був геноцидом українського народу. Так вважають 80% українців, згідно з результатами жовтневого дослідження динаміки ставлення до Голодомору, повідомили у прес-службі соціологічної групи "Рейтинг".