ua en ru

Опитування: 80% громадян вважають Голодомор геноцидом українського народу

Опитування: 80% громадян вважають Голодомор геноцидом українського народу Фото: пам'ятний знак жертвам Голодомору біля Михайлівського собору в Києві (ZN.ua)

За останні два роки значно збільшилася кількість тих, хто вважає, що Голодомор був геноцидом

Голодомор 1932-33 років в Україні був геноцидом українського народу. Так вважають 80% українців, згідно з результатами жовтневого дослідження динаміки ставлення до Голодомору, повідомили у прес-службі соціологічної групи "Рейтинг".

Як зазначається, не згодні з тим, що події 1932-33 років в Україні були геноцидом українського народу, 12% опитаних, тоді як 8% респондентів не визначилися з відповіддю.

За останні два роки значно збільшилася кількість тих, хто вважає, що Голодомор був геноцидом (із 66% у 2013 р. до 80% у 2015 р.). Крім того, за останній рік майже вдвічі зменшилася кількість невизначених з даного питання.

При цьому противників визнання Голодомору геноцидом протягом 2010-2015 років зменшилося із 25% до 12%.

Твердження, що Голодомор 1932-33 років був геноцидом українського народу, поділяє більшість опитаних жителів усіх без винятку регіонів. Найбільше - в західних (98%) і центральних (87%) областях. Чим молодші учасники опитування і чим вище рівень їхніх доходів, тим більше серед них підтримка тези про визнання Голодомору геноцидом.

При цьому серед респондентів, рідна мова яких українська, прихильників тези 90%, тоді як серед тих, хто вважає рідною російську, - 60%. Мешканці сіл більше згодні з тезою про Голодомор-геноцид, ніж містяни (84% проти 79%).

Участь у соцопитуванні взяли 1800 респондентів. Аудиторія: населення України від 18 років і старше, вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонам і типом поселення. Дослідження проведено шляхом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності складає не більше 2,4%. Терміни проведення дослідження: 1-6 жовтня 2015 р.

Нагадаємо, напередодні Центр досліджень визвольного руху опублікував архівні документи про масове вивезення продуктів з України під час Голодомору 1932-1933 років.