ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект, що передбачає спрощення дозвільних процедур у будівництві

Верховна Рада України (ВР) прийняла за основу проект закону "Про регулювання містобудівної діяльності (щодо скорочення дозвільних процедур у будівництві)", який передбачає продовження до 1 січня 2013 р. можливості прийняття в експлуатацію самовільно зведених житлових будов (самобудів), побудованих до 31 грудня 2009 р, а також спрощення дозвільних процедур у будівництві.

Відповідний законопроект (№ 7418 від 02.12.2010 р.), ініційований Кабінетом міністрів України, підтримали 246 з 398 народних депутатів, зареєстрованих у сесійні залі парламенту.

Цей законопроект розроблявся за ініціативою віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, спільно Мінрегіонбудом, фахівцями ринку, провідними міжнародними і українськими організаціями, а також Українською будівельною асоціацією (УБА).
Глава УБА Лев Парцхаладзе так відреагував на це рішення парламенту: "Будівельники дуже задоволені, що цей законопроект був підтриманий парламентом в першому читанні. До нас продовжують надходити пропозиції і рекомендації з поліпшення цього законопроекту, і УБА планує найближчим часом на робочих групах в парламентському профільному комітеті доопрацьовувати законопроект з врахуванням пропозицій представників ринку і парламентарів".
Профільний комітет Верховної Ради, також брав участь участь в розробці законопроекту. Заступник глави комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства і регіональної політики І.Лисов звернувся до депутатів з пропозицією підтримати цей закон і зокрема сказав: "Це дуже важливий законопроект, його необхідно підтримати. Сьогоднішні терміни будівництва, збору і затвердження документації не дають галузі розвиватися. З прийняттям нових підходів і цього закону галузь почне швидко розвиватися і значно підсилить інвестиційний клімат", - сказав він.
Найближчим часом УБА спільно з робочою групою віце-прем'єр міністра С.Тігіпко, профільного комітету парламенту і фахівцями ринку проведуть додаткові консультації по збору пропозицій для вдосконалення цього законопроекту, для того, щоб всі істотні зауваження і пропозиція були внесені до законопроекту до другого читання і ухвалення цього закону.