ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект, який звільняє від сплати ПДВ операції з поставки дорогоцінних металів НБУ

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу проект закону № 9441 від 10 листопада 2011 р. ініційований народним депутатом від Партії регіонів Юрієм Каракаєм про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування операцій з дорогоцінними металами з участю НБУ). За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 266 народних депутатів України з мінімально необхідних 226.

Зокрема, законопроектом передбачається звільнити від оподаткування податком на доходи фізичних осіб доходи, отримані громадянами від здачі брухту дорогоцінних металів НБУ і звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки дорогоцінних металів Національному банку, у тому числі їх ввезення на митну територію України, а також послуги, пов'язані з розвідкою, видобутком, виробництвом і використанням дорогоцінних металів.
Крім цього, пропонується звільнити від обкладення податком на доходи фізичних осіб доходи, отримані громадянами від операцій з борговими зобов'язаннями, емітованими Національним банком, а також звільнити від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України дорогоцінних металів, необхідних для виготовлення інвестиційних монет , випуск яких планується НБУ.
В якості компенсатора втрат бюджету від зменшення надходжень податків, законопроектом пропонується ввести оподаткування податком на додану вартість операцій з обігу іноземних монет, виготовлених з дорогоцінних металів.