ua en ru

ВР прийняла за основу законопроект щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини".

За відповідне рішення проголосували 302 з 408 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом (№6358) пропонується привести національне законодавство, що регулює питання виконання рішень та застосування практики Європейського суду, у відповідність до практики Суду з прийняття рішень про схвалення умов односторонньої декларації України.
Зокрема, з метою оптимізації роботи національного Органу представництва, відповідального за забезпечення представництва України в Європейському суді, передбачається збільшення строку вчинення відповідних заходів з виконання рішень Європейського суду з трьох до десяти днів.

Проектом пропонується виключити положення, відповідно до якого Орган представництва має надіслати стягувачу та іншим суб´єктам копію оригінального тексту рішення Європейського суду.

Згідно з законопроектом, підставою для закриття виконавчого провадження за рішенням Європейського суду є не тільки підтвердження списання суми відшкодування, а й підтвердження того, що виконані інші вимоги, визначені у резолютивній частині цього рішення.
Крім того, пропонується зобов´язати державну виконавчу службу у разі зарахування на депозитний рахунок державної виконавчої служби присудженої особі суми відшкодування повідомити її про це, оскільки відповідно до правил Комітету Міністрів Ради Європи рішення не можна вважати належним чином виконаним в цій частині, якщо особу не повідомлено про таке зарахування.