ua en ru

ВР прийняла пропозицію Президента скасувати нульову ставку ПДВ на експорт зерна

Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, 4 листопада, в ході пленарного засідання прийняла пропозицію Президента України про скасування нульової ставки ПДВ на експорт зерна. За ухвалення відповідної пропозиції проголосували 266 народних депутатів з мінімально необхідних 226.
Так, згідно з пропозицією Президента, з тексту законопроекту № 8521 від 16 травня 2011р. виключається норма, якою вводилася нульова ставка оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення у митному режимі експорту зернових і технічних культур: "виключити абзац другий підпункту 15 пункту 1 розділу I "крім операцій з вивезення у митному режимі експорту таких культур в сільськогосподарськими підприємствами виробниками і підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові культури в сільськогосподарських підприємств-виробників, які оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ", - йдеться в пропозиції Президента.
"Необхідно відзначити і те, що за чинним податковим законодавством вітчизняні сільськогосподарські виробники не платять до державного бюджету нараховані суми податку на додану вартість, а акумулюють їх на спеціальних рахунках для подальшого використання в своїх господарських цілях. Тому в разі оподаткування за нульовою ставкою ПДВ зазначених експортнихоперацій бюджетне відшкодування сум ПДВ фактично буде здійснюватися за рахунок інших платників, які в кінцевому підсумку призведе до розбалансування державного бюджету ", - йдеться в пропозиціях Президетна.
Нагадаємо ВР 20 жовтня прийняла проект закону, згідно з яким скасовувався ПДВ на експорт зерна, після чого був ветований Президентом.