ua en ru

ВР прийняла нову редакцію закону "Про наукову і науково-технічну діяльність"

ВР прийняла нову редакцію закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" Фото: ВРУ

Метою проекту Закону є модернізація законодавчого забезпечення сфери наукової і науково-технічної діяльності

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила нову редакцію закону "Про наукову і науково-технічну діяльність". Відповідний проект закону №2244а у першому читанні за основу підтримали 235 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Метою проекту Закону є модернізація законодавчого забезпечення сфери наукової і науково-технічної діяльності.

Зокрема вперше на законодавчому рівні пропонується ввести поняття "науковий підрозділ", оскільки чинне законодавство пов'язує віднесення деяких категорій працівників до наукових з роботою на посадах у такому науковому підрозділі.

У проекті Закону вводиться низка нових положень, які передбачають можливість науковим установам за погодженням із власником (власниками) входити до інших об'єднань юридичних осіб із збереженням статусу юридичної особи та фінансової самостійності з метою виконання своїх статутних завдань.

Документом також вводиться норма, якою державним науковим установам та державним університетам, академіям, інститутам надається право бути співзасновниками господарських товариств з метою використання об'єктів права інтелектуальної власності.

Проектом закону законодавчо унормовується створення такого елемента інфраструктури наукової і науково-технічної діяльності як центр колективного користування науковим обладнанням. Центри колективного користування науковим обладнанням створюються з метою надання доступу вітчизняним та іноземним вченим до унікального обладнання для проведення ними наукових досліджень, для залучення студентів, магістрів, аспірантів та молодих вчених до науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт.

З метою усунення "фінансової дискримінації" галузевої науки порівняно з бюджетними науковими установами у законопроекті передбачено перенесення "тягаря" фінансування доплат до наукових пенсій з державних небюджетних та недержавних наукових установ, вищих навчальних закладах на державний бюджет та Пенсійний фонд України.

Проект Закону містить нову статтю, яка передбачає створення Національного фонду досліджень України, основною функцією якого буде грантова підтримка виконання наукових досліджень і розробок, розвитку матеріально-технічної бази наукових досліджень і розробок високого рівня, організації та проведення конференцій, симпозіумів та інших комунікативних наукових заходів, стажування наукових працівників, у тому числі за кордоном, популяризації науки. Крім того, положеннями проекту Закону передбачено створення Національної ради України з питань розвитку науки і технологій. Створення такої ради як постійно діючого консультативно-дорадчого органу при Кабінеті міністрів дасть можливість забезпечити ефективну взаємодію представників наукової громадськості, органів виконавчої влади та реального сектору економіки.

Нагадаємо, 10 листопада Верховна Рада України підтримала у першому читанні нову редакцію закону "Про наукову і науково-технічну діяльність". Відповідний проект закону №2244а підтримали 290 нардепів.