ua en ru

ВР прийняла нову редакцію закону "Про метрологію та метрологічну діяльність"

Верховна Рада України ухвалила закон "Про метрологію та метрологічну діяльність". Відповідний законопроект №8562-1 від 2 червня 2011 р. ініційований депутатами від Партії регіонів.
Законодавчим актом виписана нова редакція закону "Про метрологію та метрологічну діяльність" з метою гармонізації його положень з європейськими директивами та документами Міжнародної організації законодавчої метрології, а також реалізації положень концепції розвитку державної метрологічної системи до 2015 року.

Згідно із законом, метрологічна система України створює необхідні засади для забезпечення єдності вимірювань у державі, а її діяльність спрямована на: реалізацію єдиної технічної політики у сфері метрології; захист громадян і національної економіки від наслідків недостовірних результатів вимірювань;

здійснення фундаментальних і прикладних досліджень та наукових розробок у сфері метрології; економію всіх видів енергетичних і матеріальних ресурсів; забезпечення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції; створення нормативно-правових, нормативних, науково-технічних та організаційних основ забезпечення єдності вимірювань у державі.

Метрологічна система України включає: законодавчу та нормативну базу, в тому числі закони, регламенти з метрології, та інші нормативно-правові акти і національні стандарти, що регулюють відносини у сфері метрології та метрологічної діяльності; метрологічну службу України; технічну базу, в тому числі національну еталонну базу; учбово-консультативні організації із розповсюдження знань і поширення досвіду у сфері метрології та метрологічної діяльності.