ua en ru

ВР прийняла держпрограму економічного і соціального розвитку України на 2012-2014 рр. (доповнення)

Верховна Рада (ВР) України прийняла законопроект про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2012-2014 рр. За відповідне рішення проголосували 245 депутатів при необхідних 226.
У законопроекті прогнозується зменшення середньої чисельності наявного населення в 2012 р. до 45,51 млн осіб, зростання обсягу роздрібного товарообороту підприємств до 390 млрд грн, монетарної бази - на 12-16%, грошової маси - на 19-23%, прямих іноземних інвестицій - до 57,2 млрд грн.
У порівнянні з документом, підготовленим для першого читання, в остаточній редакції збільшено прогноз зростання ВВП в 2011 р. з 4,7% до 5%.
Крім того зазначено, що "після 2010 - року посткризового помірного відновлення, світова економіка переживає "новий небезпечний етап", який загрожує черговим витком рецесії в розвинених країнах світу. Зростанню світової економіки загрожують два основних фактори: фінансові потрясіння в зоні євро та вразливе економічне становище США".
Також на 1 в.п. погіршена оцінка зростання промислового виробництва у 2012 р. - до 4,5%.
"Приріст у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів за песимістичними оцінками прогнозується на рівні 3,5%. Найбільшу роль для галузі відіграватиме зовнішній попит, звуження якого в умовах погіршення розвитку світової економіки і обумовить уповільнення зростання галузі. Разом з тим реалізація передбачених Державною програмою заходів, диверсифікація ринків збуту готової продукції створять умови для закріплення позицій металургійних підприємств на зовнішніх ринках і дозволять забезпечити зростання виробництва металургії на рівні 6%, - йдеться у документі. - Загалом під впливом низхідної динаміки зовнішнього попиту зростання обсягів виробництва у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів може становити лише 3,5 відсотка, у хімічній та нафтохімічній промисловості - 1,5 відсотка".
Прогноз рівня монетизації зменшено з 58,3% до 55,4%, обсягу активів небанківських фінансових установ - з 90,7 млрд грн до 88,7 млрд грн.